Ingen elever bestod i faget el-lære

Ingen af eleverne i en klasse på el-fagets H1 på Jern- og Metalskolen bestod deres eksamen i faget el-lære i december. Det er et skræmmende eksempel på de massive problemer, der er i vores uddannelsessystem. Det skriver Torben Nielsen fra Arssarnerit på vegne af el-installatørerne i Nuuk.
Skrevet af Mads Lynge
17. april 2013 16:46

- Installatørerne kan ikke se passivt på den udvikling, der tydeligvis sker indenfor flere ungdomsuddannelser i Grønland. Derfor har en række af branchens virksomheder i Nuuk drøftet den uholdbare situation indgående, skriver Torben Nielsen blandt andet.

De peger på mindst to årsager til problemerne:

At folkeskoleuddannelsen generelt er inde i en negativ udvikling, som det ifølge branchen måske vil tage årtier, at rette op på, da mange af eleverne kommer ud med alt for dårlige matematik- og danskkundskaber, som det kræves for at gennemføre elektrikeruddannelsen.

Og så er eleverne ifølge branchen ikke arbejdsmarkedsparate eller modne nok til at komme ud på arbejdsmarkedet, også selvom der ifølge dem kun stilles helt basale krav i starten.

- Hvorfor har man ikke for længst gjort noget for at forbedre skoleuddannelsen? Er det fordi, vi i vores samfund ikke tør se katastrofekursen i øjnene? Spørger el-installatørerne blandt andet, og påpeger som et eksempel, at der her i landet ikke foretages test af ordblindhed, da forskningsresultater, ifølge branchen, viser, at over ti procent i et hvert samfund er ordblinde.

Eksemplet med eleverne fra Jern- og Metalskolen bunder ifølge el-installatørerne ikke kun i en dårlig folkeskole, men at der mangler kvalificerede lærerkræfter.

El-installatørerne ønsker på linje med Jern- og Metalskolens ledelse af elevernes grundforløb i skolen, og så skal der arbejdes for at sikre bedre lønvilkår for lærerne, så eventuelt kan rekrutteres kvalificerede lærere, skriver Torben Nielsen fra Arssarnerit.