Ingen ekstra kvoter

Fiskerne kan smide en hvid pind efter en forhøjelse af hellefiskekvoten. Til gengæld er der åbnet for restkvoten på torsk ligesom fiskeri efter haj bliver indledt i nord. Sælskindsindhandlingen bliver ligeledes genåbnet ved en række indhandlingssteder.
Skrevet af Karsten Sommer
24. november 2011 12:28

- Vi har nu fået overblik over eventuelle restkvoter indenfor fiskeri- og fangstområdet, for at se om kan være med til at afhjælpe situationen, siger Naalakkersuisut for Fiskeri, Fangst og Landbrug, Ane Hansen i dag.

Fra i dag er restkvoten på knap 1000 tons torsk således åbnet, med henblik på salg på hjemmemarkedet og til eksport.

Til gengæld bliver hellefiskekvoterne for forvaltningsområderne Diskobugt, Uummannaq og Upernavik ikke forhøjet.

- Fiskeriet skal gøres bæredygtigt og rentabelt for at opnå bedre fremtidige priser. Det opnår vi desværre ikke gennem kvoteforhøjelser, understreger Ane Hansen. I Diskobugten resterer der dog en restkvote på 200 tons hellefisk, som kan fiskes fra den 1.december.

I stedet vil Departementet for Fiskeri, Fangst og Landbrug i samarbejde med Qaasuitsup Kommunia igangsætte fiskeri efter haj i forvaltningsområderne Uummannaq og Upernavik. Det har til formål at nedsætte bestanden af haj, idet den har en forstyrrende effekt på fiskeriet efter hellefisk.

Samtidig har Naalakkersuisut i samarbejde med Great Greenland besluttet, at genåbne sælskindsindhandlingen ved en række indhandlingssteder fra 1. december.

Med hensyn til hvaler kan Naalakkersuisut ikke uden videre ændre kvoterne, da Grønland har indgået internationale aftaler omkring forvaltningen af disse. Der er dog mulighed for genfordeling af resterende kvoter.

Endelig er der åbnet for rensdyrjagt for erhvervsfangere i midtregionen til godt ind i 2012.

- Med denne udmelding håber jeg, at diverse kvoter udnyttes så effektivt som muligt, siger Ane Hansen, der opfordrer kommunerne til at samarbejde omkring genfordelingsaktiviteterne, og dermed øge indtjeningsmulighederne for fiskere og fangere, lyder det fraq Naalakkersuisut for Fiskeri, Fangst og Landbrug.