Ingen bjærgeløn efter assistance i Østgrønland

En gruppe norske fiskere må opgive kravet på 3,5 millioner kroner i bjærgeløn, fordi de i 2007 hjalp en trawler i isfyldt farvand ud for Østgrønland.
Skrevet af Karsten Sommer
20. marts 2014 05:29

Højesteret besluttede i går, at fiskerne må se langt efter den gevinst.

Da den bornholmske trawler Ocean Tiger i 2007 kom i problemer, var der næsten 200 sømil til land, det østgrønlandske farvand var isfyldt, og der var gået hul på skroget.

Besætningen forsøgte at stoppe revnen og bad om assistance. Den norske trawler Remøy Viking kom dernæst til undsætning, leverede pumper og sejlede forrest i en konvoj ud af isen.

Efter episoden påstod nordmændene, at Ocean Tiger var i fare, og at hjælpen var en bjærgning i sølovens forstand. Derfor blev der rejst krav om en bjærgeløn på 3,5 procent af den danske trawlers værdi på 100 millioner kroner, det vil sige 3.5 million kroner.

Det bornholmske rederi har derimod hævdet, at situationen ikke var faretruende, og at det er helt almindeligt, at trawlerne hjælper hinanden.

Højesteret konkluderede ved dommen i går, at Ocean Tiger selv havde den fornødne pumpekapacitet, og at mandskabet havde haft situationen under fuld kontrol.

- Revnen var uden betydning for skibets styrke, og det indtrængende vand påvirkede ikke skibets stabilitet og manøvreevne væsentligt, oplyser Højesteret.