Ingen bekymring for corona i Tasiilaq - men de savner turister

Coronareglerne påvirker mere end selve bekymringen om corona hos folk i Tasiilaq. Det fortæller lokalrådsmedlem i byen.
- Det betyder meget, da det er højtid for turister fra Island, og nu er der ingen turister fra Island, siger Ole Nuko. Foto © : Peter Abelsen-Petersen
05. maj 2021 05:43

- Det eneste, der mærkes, er restriktionerne i butikkerne på lønningsdagene, og at der er begrænset adgang på sygehuset og på kommunekontoret. Corona omtales ikke meget i byen.

Det fortæller Ole Nuko fra Tasiilaq. Han er lokalrådsmedlem i byen.

I Tasiilaq har der ikke været nogen coronasmittede. Faktisk har hele Østgrønland haft nul smittede.

Normalt kommer turister fra Island til Østgrønland, men i flere og længere perioder har forbindelsen til Island været lukket på grund af corona.

LÆS OGSÅ Island åbner dørene for alle vaccinerede turister

Det nye Naalakkersuisut åbnede for nylig landet op igen for indrejsende fra København. Men ruten mellem Island og Grønland forbliver lukket for nu. 

Fra i går kunne man igen rejse fra København til Kangerlussuaq uden at skulle søge om tilladelse fra Selvstyret. Porten lukkede i slutningen af december på grund af stigende smitte i Danmark. 

Men i går lempede Naalakkersuisut altså på restriktionerne. Det betyder, at der var fra mandag og foreløbig frem til den 31. maj bliver åbnet for, at 600 passagerer kan rejse ind i landet om ugen fordelt på tre fly og uden at blive godkendt af myndighederne først.

Island har været lukket længe

Siden november sidste år har ruten mellem Island og Grønland været lukket.

Både Air Greenland og Iceland Air flyver mellem Grønland og Island.

Grunden til det er, at Selvstyret gerne vil have, at alle indrejsende skal komme fra ét sted, som er København, og at alle får den samme type test, inden de sætter sig ind i flyet.

LÆS OGSÅ Rejsende fra Grønland kan frit rejse ind i Island

Folk i Tasiilaq er begyndt at savne turisterne fra Island, fortæller Ole Nuko.

Det giver nemlig tab for de lokale virksomheder i byen, når der ikke kommer turister. 

- Det betyder meget, da det er højtid for turister fra Island, og nu er der ingen turister, siger han.

- Folk spørger tit om, hvorfor der skal være så lukket i Tasiilaq, når der ingen smitte er, og hvorfor det er mere åbent i Nuuk, hvor der har været flere smittede. 

På et pressemøde i sidste uge lød beskeden fra Naalakkersuisut, at en total genåbning må vente til efter sommerferien. Genåbningen afhænger af, hvor mange der lader sig vaccinere.

Det er planen, at de første coronavacciner når frem til Tasiilaq her i maj.