Ingen økonomi til en mammografi-scanner

Det vil koste rigtig mange penge og kræfter at indføre obligatoriske mammografi-scanninger for grønlandske kvinder, og sundhedsvæsenet mangler tilstrækkelig viden til lave den prioritering.
Skrevet af Jette Andersen
01. februar 2012 10:24

Det fastslår lægefaglig konsulent i Departementet for Sundhed, Birgit Niclasen, efter at Kræftens Bekæmpelse og en kræftpatient har været ude og efterlyse systematisk undersøgelse for brystkræft herhjemme.

- Hvis vi skal købe mammografiudstyr, skal scanne alle kvinder fra 50 år og opefter, hvert andet år, så er det jo en meget, meget stor opgave, siger lægefaglig konsulent i Departementet for Sundhed, Birgit Niclasen.

Og der vil ikke være tale om et engangsbeløb. Kvinderne over 50 år, fra hele landet, skal højst sandsynligt til hovedstaden for at undersøges for brystkræft, hvor der skal være nok personale, til at stå for de mange undersøgelser og analyser.

- Hvis du tænker over, hvor mange kvinder der er over 50 år i Grønland, og hvis du forestiller dig, at halvdelen af dem hvert år skal undersøges, og det skal foregå i Nuuk, så kan du godt forestille dig, at det er de afledte udgifter og ikke selve apparaturet, som koster de rigtig mange penge, siger Birgit Niclasen.

Men sundhedsvæsenet vil ikke udelukke, at man på et fremtidigt tidspunkt
vil indføre mammografi-screening i Grønland på samme måde som i Danmark, hvor alle kvinder over 50 år bliver scannet for brystkræft hvert andet år.

Men, som det er lige nu, mangler man tilstrækkelig viden til at ville prioritere obligatoriske mammografi-undersøgelser herhjemme, vurderer lægefaglig konsulent, Birgit Niclasen.

- Hvis det er, at man skal lave den her kæmpestore, både logistisk kompliceret og dyre opgave, så skal vi være helt sikker på, at både den enkelte kvinde og samfundet får noget ud af det.

Og den viden har man altså ikke endnu, forklarer Birgit Niclasen.

- Hvis det viser sig, at den analyse som vi vil lave, viser at, det at indføre mammografi-screening vil have en meget betydelig effekt for de kvinder, som har brystkræft, så vil der være en grund til at gøre det. Men foreløbig viser kræftredegørelsen faktisk, at overlevelsen af kvinder med brystkræft, er lige så god i Grønland, som den er i Danmark.

Som det er i dag, så får en patient taget en vævsprøve fra brystet, som bliver sendt til Danmark for at blive analyseret. Der kan gå alt mellem 5 dage og flere uger, før patienten får svar, siger konsulenten.

I 2009 ville Kræftens Bekæmpelse donere en mammografi-scanner til det grønlandske sundhedsvæsen. Som sundhedsvæsenet dog afslog, netop på grund af de store og mange medfølgende udgifter til transport og personale, oplyser man i Departementet for Sundhed.