Indirekte tilskud til fiskeriet

Landsstyret søger tillægsbevilling på 2 millioner kroner til landbaserede indhandlingsanlæg. Støtten skal nedbringe omkostninger til el og vand, så fiskerne kan få bedre priser for fisk.
14. juli 2009 10:20

Selv om landsstyret har sagt nej til at sikre mindstepriser til fiskerne, så er der indirekte støtte på to millioner kroner på vej til det trængte erhverv. Et tilskud til de landbaserede indhandlingsanlæg skal sikre fiskerne bedre priser, når de indhandler.

Der er tale om en lappeløsning, erkender landsstyremedlem for fiskeri Ane Hansen. Hun regner med, at Landstinget kan førstebehandle en ny fiskerilov i efterårssamlingen, og at en mere langsigtet løsning for især det kystnære fiskeri kan være klar fra næste år.

Indtil da er det planen, at sikre fiskerne bedre priser ved at sænke omkostningerne på indhandlingsanlæggene med et tilskud til el og vand.

Landsstyremedlem for fiskeri Ane Hansen søger sammen med landsstyremedlem for infrastruktur Jens B. Frederiksen finansudvalget om en tillægsbevilling på i alt to millioner kroner, hvilket skal kunne sikre fiskerne 75 øre mere pr. kg. torsk, ud over de 75 øre pr. kg, som Royal Greenland for nylig lagt på torskeprisen stærkt tilskyndet af landsstyret.

Vi spurgte Ane Hansen, hvorfor det er lettere at komme frem til et indirekte tilskud frem for de mindstepriser, som fiskerne selv har efterlyst.

Der er to grunde til at landsstyret ikke er meget for mindstepriser, siger Ane Hansen. For det første vil det kræve ny lovgivning, og for det andet giver erfaringerne fra de lande, der har indført mindstepriser, ikke lyst til at gå den vej. De har nemlig fået store problemer under finanskrisen, lyder det.

Tilskuddet til de grønlandske indhandlingsanlæg løser heller ikke fiskeriets problemer.

- Man kan siger at vi køber os noget tid til at sætte os ned og lave en langsigtet plan for forbedring af fiskernes vilkår. siger Ane Hansen.