Indianere og Inuit i Nunavik klar med ny minedriftspolitik

Quebecprovinsens regering har en ny Plan Nord klar om ressourceudvikling i Nordquebec. Planen omfatter et område i Nordquebec, der er to gange så stort som Frankrig, og satser på at udvikle mineral- og vandressourcer. Regeringen ønsker udviklingsplanen implementeret så hurtigt som muligt.
Foto © : Alanah Heffez/Flickr Creative Commons
Skrevet af Karsten Sommer
15. december 2014 07:08

Men både Creeindianerne og Inuit har fremsat deres egne idéer om ressourceudvikling.
 
Makivik-Corporation har derfor netop offentliggjort deres nye minedriftspolitik. Makivik-Corporation administrerer den økonomiske og sociale udvikling i Nunavik.
 
Deres nye mine politik har tre målsætninger.
 
Den første er, at maksimere de fremtidige sociale og økonomiske fordele for Nunavimmiut. For eksempel, skal mineselskaber, der ønsker at arbejde i området, oprette trænings- og ansættelseprogrammer for Inuit. Disse programmer skal betales af mineselskabet og skal godkendes af Inuit.
 
En anden målsætning er, at de sociale og miljømæssige virkninger skal minimeres så meget som muligt. Dette betyder blandt andet, at Inuits kultur- og levemåde altid skal respekteres. Desuden skal de mulige negative følger ikke blot minimeres ved selv minedriften, men også omkring den nødvendige infrastruktur, der skal bygges omkring en mine, såsom veje, havne eller lufthavne.
 
Den sidste, men meget vigtige målsætning i Makiviks minepolitik, er at der skal etableres en åben og solid dialog mellem Inuit, deres organisationer og mineselskaberne. Således skal Inuit have nok tid og skal gives de financielle midler til at analysere mineselskabernes forslag om de miljømæssige og sociale virkninger ved et nyt ressource udviklings projekt.