Indianere i Quebec i uranprotest

Det er nu en uge siden at en gruppe uge Cree indianer fra Mistissini I Nord Quebec begyndte deres lange protest march til Montreal for at protestere imod udvikling af uran miner i deres land, Eeyou Istchee.
StandAgainstUranium Cree walkers receive a warm welcome from the Innu in Mashteuiatsh Foto © : CNW Group
04. december 2014 06:30

De unge er nu nået til Lac St Jean området efter at have gået 350 km. Hele vejen er de blevet varmt modtaget og har fået mad og husly. De skal marchere endnu 2 uger før de kommer til Montreal.

 

Ideen med marchen er at sende et meget klart signal til Quebec regeringen om at Cree indianerne ikke ønsker nogen form for uran minedrift. De har tilladt andre miner i deres område, blandt andet guldminer, men mener at uran er alt for farligt og de ønsker et permanent stop for uran minedrift.

 

Talsmanen for Cree indianerne, Høvding Amy Linton, udtaler til pressen at Cree ungdommen er bekymret for hvad de kalder “de dramatiske konsekvenser” der kan blive resultatet af en mulig vand forurening.

 

Mine selskabet, Strataco Resources, vil gerne udvikle uran miner nord for Mistissini søen. Det er den største sø i Quebec.

 

- Denne ferskvands sø er livsnødvendig for vore bygder og er en natur værdi for hele Quebec, siger Amy Linton.

 

Innu indianerne der også lever i dele af området, har fuldt ud tilsluttet sig protesten. Høvding, Gilbert Dominique, udtaler til pressen er Innu er fuldstændig enig med de unge Creeindianere, og at Innu selv har sendt en protestskrivelse til den organization, BAPE,  der skal bestemme om uran minedrift bliver tilladt eller ej.