- Jeg vil gerne, på Kimik’s vegne, sende vores dybeste medfølelse til Arnannguaq Høeghs familie og hendes nærmeste, siger Miki Jacobsen.Foto: Kimik

Indflydelsesrig kunstner er død

Efter længere tids sygdom døde Arnannguaq Høegh torsdag 15. oktober. Formand for Grønlands Kunstnersammenslutning, Kimik vil savne den vellidte kunstner fra Sydgrønland.

Kunstneren, Arnannguaq Høegh er død. Hun har været leder i Kunstskolen i Nuuk i mange år, hvor hun har hjulpet grønlandske kunstnere til at finde deres eget udtryk. Siden 1991 har hun haft sin gang i Kunstskolen både som leder og som kunstner.  

Om Arnannguaq Høegh

 

Arnannguaq Høegh blev født i Qaqortoq i 1956. Ifølge Naalakkersuisuts nekrolog, havde hun en alsidig kunstnerisk uddannelse bag sig:

 

Kunsthøjskolen i Holbæk (1975), Grafisk Værksted Kingait, Cape Dorset (1976), Nova Scotia College of Art and Design Halifax (1977), Kunstakademiet i København (1978-79 samt 1981-82), Kunstakademiet i Oslo (1979-81), Kunstpædagogisk Skole, Kunstakademiet i København (1982-86).

 

Efterfølgende har hun undervist på Socialpædagogisk Seminarium i Nuuk og på GU i Qaqortoq inden hun blev leder af Kunstskolen i Nuuk i 1991.

 

Som teenager var hun i praktik hos Bodil Kaalund, og det blev startskuddet til hendes kunstneriske karriere.

 

I bogen KIMIK 20 år har hun selv skrevet, at ”uddannelsesforløbet førte mig gennem teknikker og medier som grafik, litografi, dybtryk, serigrafi, foto- og videokunst, glas- og stenmosaik, keramik, stentøj, maleri, mixed media m.m.” Af bogen fremgår det også, at Arnannguaq har udstillet en lang række steder lige siden 1972.

 

Kilde: Naalakkersuisut

Formand for Grønlands Kunstnersammenslutning, Kimik, vil savne Arnannguaq Høegh.

- Det er et ubeskrivelig tab at hun ikke er her mere, men det er en stor gave, vi har arvet, af hendes kunst, som stadig kan inspirere fremtidens generationer. 

Det siger formand for Kimik, Miki Jacobsen.

Han har personligt kendt Arnannguaq Høegh siden han var barn, og han er selv kunstner i dag. For ham er det også et kæmpestort tab, men også for kunstnernes verden.

- Hun var jo på et internationalt niveau, ikke kun i kraft af hendes uddannelse, men også på grund af sit talent som kunstner, siger han.

- I kraft af sin stilling som leder af Kunstskolen siden 1991, så har hun jo haft stor indflydelse på de nye generationer af kunstnere, derudover har hun haft stor indflydelse med at udbrede kunsten uden for Grønland blandt andet gennem Kimik. Hun har været med til at højne niveauet af Grønlandsk kunst.

Hos Kimik vil Miki Jacobsen savne Arnannguaq Høeghs indblik i kunsten.

- Hun var kompromisløs når vi diskuterede eller talte om kunst. Hun havde en meget klar mening om, hvad der virkede eller ikke virkede. Samtidig havde hun stor respekt for hvert af vores kunstneriske udtryk. Hun krævede et højt æstetisk niveau, som var vigtig i kunsten.

 - Jeg vil gerne, på Kimik’s vegne, sende vores dybeste medfølelse til Arnannguaq Høeghs familie og hendes nærmeste, siger Miki Jacobsen.

Arnannguaq Høeghs kunst tog udgangspunkt i grønlandske symboler og natur.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt