Inatsisartut klar med ny demensplan

Et enigt Inatsisartut støtter udarbejdelsen af en demensplan. I løbet af de kommende årtier forventes antallet af demente at stige markant.
26. april 2010 17:48

Dårlig hukommelse. Problemer med at tale. Og svært ved at træffe beslutninger. Tre symptomer på sygdommen demens. Og folk med disse lidelser bliver der flere af i fremtiden. Derfor skal der udarbejde en demensplan, lyder det fra IA's Olga P. Berthelsen:

- Planen skal ruste Grønland til at give folk med demens en værdig behandling, siger hun.

Demens rammer i højere grad ældre. I øjeblikket skønnes omkring 200 personer at lide af sygdommen her i Grønland. Da andelen af ældre i befolkningen stiger markant de kommende 30 år, forventes der også at ske en kraftig stigning i antallet af demente.

Demensplanen skal være på forkant med den udvikling: Med oplysningskampagner rettet mod pårørende, uddannelse af sundhedspersonale med speciale i demens og byggeri af boliger, som tager højde for dementes behov.

- Det er meget vigtig at demente bor i små enheder. For de kan ikke fungere i store, store alderdomshjem. Så det er vi nødt til at tænke på ved udformningen af de ældreboliger, vi bygger i dag, siger Olga P. Berthelsen.

Ved mandagens 1. behandling støttede et flertal i Inatsisartut forslaget. Det er nu sendt til behandling i sundhedsudvalget.