Qujaukitsoq: Inatsisartut afgør hvornår forfatning skal til folkeafstemning

Forfatningsarbejdet er blevet skudt igang igen, men der er ikke lagt en plan for, hvornår et forfatningsudkast skal sendes til folkeafstemning. Det bliver Inatsisartuts afgørelse, siger naalakkersuisoq for finanser, Vittus Qujaukitsoq.
Skrevet af Ivik Kristiansen
13. maj 2019 08:10

Naalakkersuisut har besluttet, at forfatningskommissionen skal udarbejde et udkast til en forfatning for et selvstændigt Grønland.

Det har vakt uro hos Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit. Statsminister Lars Løkke Rasmussen har nemlig tidligere udtalt, at hvis et udkast til en forfatning for et selvstændigt Grønland sendes til folkeafstemning og vedtages, vil det starte en reel uafhængighedsproces for Grønland.

Aaja Chemnitz Larsen er bekymret for, at der opstår brexitlignende tilstande, hvis et forfatningsforslag vedtages uden en klar plan for, hvordan Grønland kan blive selvstændigt inden for en kort årrække.

Udkast skal afleveres om to år

Forfatningskommissionen skal aflevere et udkast til en grønlandsk forfatning på nationaldagen i 2021. Derefter skal det præsenteres for Inatsisartut under efterårssamlingen senere på året.

Men der er ikke truffet nogen beslutning om at sende forfatningsudkastet til folkeafstemning, skriver naalakkersuisoq for finanser, Vittus Qujauktisoq i en mail til KNR.

LÆS OGSÅ Doris J. Jensen i spidsen for Forfatningskommissionen

- Det vil være op til Inatsisartut at træffe en beslutning om det videre forløb, når kommissionsarbejdet er afsluttet, og det vil derfor også være Inatsisartut, som afgør, hvornår det kunne være relevant at tage en folkeafstemning om et forfatningsudkast, skriver Vittus Qujaukitsoq til KNR.

Han tilføjer at det endnu er for tidligt at udtale sig om en klar plan for tiden efter afslutningen på kommissionens arbejde.

Bekymring: Forslag vil være forældet, når det skal tages i brug

Mens Aaja Chemnitz Larsen bekymrer sig om, at det går for hurtigt, mener en ekspert i forfatninger Jens Wendel-Hansen, at den kommende forfatning kan være forældet, når det engang skal bruges.

Til det svarer Vittus Qujaukitsoq, at forfatningskommissionen forventes at udarbejde et udkast til en forfatning, der så vidt muligt skal kunne leve op til fremtidens behov, således som vi kan forudse disse i dag.

LÆS OGSÅ Forfatning uden for grundloven giver muligheder – men risikerer forældelse

Qujaukitsoq understreger dog, at kommissionsmedlemmerne ikke vil kunne spå, hvordan de fremtidige vilkår og tankegang vil være.

- Der vil komme et tidspunkt engang i fremtiden, hvor også denne forfatning - hvis den altså vedtages - vil have behov for at blive tilpasset i overensstemmelse med kommende tids tanker og vilkår. Hvor lang tid der går kan ingen vide, men en ting er sikkert, nemlig at ingen menneskeskrevet lov varer evigt, skriver Vittus Qujauktisoq.

LÆS OGSÅ Forfatning kan sætte bloktilskuddet på spil