Inatsisartut åbnet med trommedans og stilhed

Formanden for Inatsisartut, Lars Emil Johansen har her til formiddag sædvanen tro ringet med klokken og erklæret efterårssamlingen for åben.
Foto © : KNR // Anton Gundersen Lihn
22. september 2017 12:57

Og i den forbindelse var i år to udsædvanligheder. Først blev arrangementet i Inatsisartutsalen åbnet af to trommedansere, der udløste både smil og klapsalver blandt de folkevalgte og tilhørerne.

Derefter blev der i den mere alvorlige ende afholdt et minuts stilhed for ofrene for flodbølgen i Nuugaatsiaq og Illorsuit.

Men herefter var det en mere sædvanlig åbning af Inatsisartuts efterårssamling. Lars Emil Johansen (S) blev genvalgt som formand for Inatsisartut med et stort flertal.

Og som afløser for Ane Hansen (IA), der er gået på orlov, blev Mimi Karlsen (IA) valgt til 1. næstformand, mens Debora Kleist trådte ind som nyt medlem af formandskabet.

Sidste punkt på dagens korte dagsorden var formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsens tale.

Her kom han blandt andet ind på, at situationen med hellefiskefiskeriet i diskobugten kræver, at Naalakkersuisut revurderer, hvordan fiskeriet efter hellefisk foregår.

- Når fiskerimønstret og kapaciteten ændrer sig så væsentligt, som det sker i diskobugten, er det Naalakkersuisuts pligt at overveje en ny regulering på området, sagde han.

Derudover kom han ind på, at den positive udvikling i landets økonomi skal bruges til at sikre fremtiden og så betyder problemerne på uddannelsesområdet, at Naalakkersuisut vil bygge skolesystemet op om, at der skal være 12 års skolegang.

- Der er nedsat en arbejdsgruppe, der skal aflevere anbefalinger til en skole- og uddannelsesreform i 2019, sagde han.