Imak revser INI og kommunen

Der bliver skudt på Qaasuitsup Kommunia både fra INI og lærernes fagforening IMAK i sagen om den dårlige lærerbolig i Siorapaluk.
04. oktober 2011 13:05

Formand for lærernes fagforening IMAK, Sivso Dorph, siger:

- Det er både kommunen og INI, der svigter i denne sammenhæng. For man bliver jo nødt til at sikre sig, at det man byder folk, der kommer ud til bygden, er forhold som man ville byde sig selv.

I sidste måned var det skolelærer Anne-Mette Holm fra Kulusuk, der berettede om 6 år i et utæt hus med skimmelsvamp og uden mulighed for at tage bad, og forleden var det skoleleder Juaanna Platou, der fortalte, at hun blev budt nærmest tilsvarende elendige boligforhold, da hun flyttede til Siorapaluk.

Hos INI er man imidlertid tilfreds med egen indsats hvad angår huset i Siorapaluk.

Er det rimelige forhold at byde jeres lejere?

- Lad mig sige det sådan: Vi er administratorer og har fået til opgave at udleje det her hus, og det har vi så gjort ud fra de forudsætninger, vi har fået af bygningsejer, udtaler INI's direktør for ejendomsservice, Sven Pedersen.

Bygningsejer er vel at mærke Qaasuitsup Kommunia.

Så hvem har ansvar for lærerboligens manglende vedligeholdelse?

- Det er bygningsejers ansvar, og vi gør de ting, der er nødvendige i forhold til de midler, vi har til rådighed for at holde bygningerne så godt ved lige som muligt, lyder det fra Sven Pedersen.

Og til spørgsmålet om, INI har håndteret sagen godt nok, svarer han:

- Altså som jeg ser sagen, har vi håndteret den så godt vi nu kunne.

Og det er også navnligt kommunerne, der får på puklen af IMAK for kummerlige boligtilbud til bygdelærerne:

- Det er desværre ikke enestående eksempler. Det er jo sådan, at hele landet ønsker at få flest muligt i uddannelse, og lærerne spiller jo en kæmpestor rolle i bygdernes uddannelsesniveau. Jeg mener at kommunerne skal være langt bedre til at give bedre boligforhold til nyankomne lærere i bygderne.

I IMAK's undersøgelse af bygdelærernes forhold fra 2005, svarer 20 ud af 36 lærere, at deres lejebolig er dårligt vedligeholdt. Kun 2 ud af 36 lærere er tilfreds med servicen og mener den bliver udført med det samme. De resterende 34 mener at opgaven enten bliver forhalet eller slet ikke udført. Over 2/3 af lærerne med lejeboliger mener, at boligen kan være bedre eller er direkte utilfredse.

Det lykkedes idag ikke Radioavisen at få en kommentar fra Qaasuitsup Kommunia.