'Illuut A/S' - nyt finansieringsselskab for boligbyggeri

Naalakkersuisoq for Boliger, Infrastruktur og Trafik, Jens B. Frederiksen har længe ønsket at iværksætte et byggeboom for at komme den store boligmangel til livs. Og i dag benyttede han så sin 42 års fødselsdag til at forklare pressen, hvordan han vil få sit politiske ønske til at gå i opfyldelse. Omdrejningspunktet for den ambitiøse byggeplan bliver dannelsen et helt nyt 100 pct. selvstyreejet aktiesselskab "Illuut".
19. oktober 2009 15:18

Illuut skal fungere som et finansieringsteknisk instrument, der kan åbne for realkreditfinansiering af det almennyttige eller sociale boligbyggeri i landets fire største byer.

- Hidtil har har der kun kunnet opnås realkreditlån til andels- og ejerboliger. Men nu bliver det med det nye selvstyreselskab muligt at bygge langt flere boliger, end vi egentlig har penge til, sagde dagens fødselar på pressemødet i dag.

Det nye selskab bliver beskedent. Det etableres med en aktiekapital på 300.000 kroner og med en tre mand stor bestyrelse. Eksempelvis departementchefen for bolig-, ejendoms- og anlægsområdet, en advokat og en statsautoriseret revisor. Selskabets personale udlånes af Selvstyret på deltid, og den daglige ledelse lægges i hænderne på chefen og beredskabsstyrelsen og afdelingschefen for bolig- og ejendomsområdet. Derfor vil drifts- ogadministrationsomkostningerne for Illuut-selskabet blive meget lave.

- Men det, der er det vigtige, er, at vi afhængig af projektets art og bygherresammensætning vil kunne bygge tre til fem gange så meget, som vi ellers ville have råd til, forklarer Jens B. Frederiksen. Og det skulle betyde, tilføjer han, at vi slipper af med de meget store boligventelister i landets fire største byer.

Han oplyser i øvrigt, at den nye finansielle konstruktion har fået det blå stempel af realkreditinstitutionerne og Finanstilsynet.

Relakreditfinansieringen af det almennyttige boligbyggeri, betyder, at saneringen - det vil sige nedrivningen af 257 boliger i Blok P og Tuujuk-området er rykket meget nærmere. Allerede i december udbydes de første 98 erstatningsboliger i Qinngorput i licitation.

De to ejere af de 257 saneringsmodne boliger - Selvstyret og Kommuneqarfik Sermersooq - samarbejder om udviklingen af et helt nyt boligområde.