Ildkugle set over nattehimlen i Sydgrønland

Mange borgere i Qaqortoq oplevede lørdag aften ved 23-tiden et stærkt lysglimt nord for byen. Lyset oplyste landskabet i flere sekunder, og blev fulgt at et stort brag.
Foto © : NASA, 2011
Skrevet af Karsten Sommer
15. december 2014 06:33

Een af dem, der oplevede, hvad der muligvis kan have været et meteornedslag, var regionsleder ved Politiregion Kujataa, Bent Ole Kleist.
 
- Det startede med at hele landskabet blev oplyst af blåligt lys, og samtidig kom en blålig kugle til syne fra vest og fløj med øst i en nedadgående bue og forsvandt i horisonten nord for Qaqortoq, fortæller Bent Ole Kleist.
 
- Det så meget voldsomt ud, og oplyste en stor del af landskabet, fortæller politimanden, der var ud at lufte sin hund, da han oplevede naturfænomenet.
 
- Der blev helt lyst, så det har væren en meget kraftig ildkugle, der kom ned fra skyerne. Det varede 2-3 sekunder, og så kom braget bagefter. En meget dyb lyd - som  kanontorden - og helt sikkert forbundet med lysglimtet, siger Bent Ole Kleist til KNR.
 
Han har dog ikke tænkt sig at gå på meteorjagt nord for Qaqortoq i de kommende dage.
 
- Jeg tror nedfaldsstedet ligger meget langt nord for Qaqortoq. Men måske andre, højere op ad kysten, har observeret noget lignende, mener politikommissær Bent Ole Kleist.
 
Sidst Grønland oplevede et rigtig stort meteornedslag, var tidligt om morgenen d. 9 december 1997, da en meget kraftigt lysende ildkugle strøg over himlen og endte i en kraftigt lysblink.
 
Lysglimtet blev dengang set i et område helt fra Sydgrønland over Nuuk og videre nordpå. Men på trods af et større eftersøgningsarbejde i området omkring Qeqertarsuaatsiat, blev der dengang ikke fundet sikre spor af den nedfaldne meteor.