Ikke uden problemer at lave minedrift i Grønland

London Mining har længe været meget interesserede i at lave en jernmine i bunden af Godthåbsfjorden. Det har dog ikke været uden betænkninger, at firmaet i sin tid søgte om tilladelse til at opføre minen. Grønland er nemlig ikke problemfrit, når det drejer sig om minidrift.
Skrevet af Peter Troelsen
15. oktober 2012 08:00

Hvis London Mining får tilladelse til at lave den ønskede mine i Isukasia, skal firmaet finde investorer, der er villige til at betale et tocifret milliardbeløb for at få minen og de tilhørende anlæg og infrastruktur etableret. Hvis det skal lykkes, skal mulighederne for profit være til stede.

-Det er en tosidet oplevelse at etablere minedrift i Grønland. På positivsiden tæller det faktum, at landet har et velfungerende demokrati og et stabilt politisk system. De to ting er fundamentalt nødvendige, hvis vi skal ind på et nyt marked. Det er dog langt fra uproblematisk at begynde på at lave en jernmine i Grønland. Det er fjernt fra de markeder, der er for jern, der mangler infrastruktur, der er permafrost og transporten herfra med jernet vanskeliggøres af de mange isbjerge, der er i farvandet rundt omkring Grønland, fortæller Dr. Xiaogang Hu, der er direktør i London Mining, til KNR.

Heller ikke på det miljømæssige område er det ligetil at starte minen i Isukasia op, men problemerne her er dog til at overse i forhold til problemerne med infrastruktur og beliggenhed. Faktisk tror direktøren ikke, at der vil kommen nogen problemer på det område overhovedet.

-Vores projekt er af en art, der kun har meget begrænset indflydelse på miljøet, om nogen overhovedet. Et selvstændigt firma har undersøgt de mulige problemer med vores projekt, og de har ikke fundet nævneværdigt, der kan give fremtidige problemer. Når det er sagt, så er det også meget vigtigt for os at lave vores mine på en måde, så vi tager mest muligt hensyn til de mennesker og den kultur, der hersker i området. Ellers vil vi aldrig få den opbakning fra befolkningen, der er så vigtig for projektet, mener Xiaogang Hu.