Ikke senge nok til døende

Der er ikke plads til at have svært syge personer liggende i længere tid på landets sygehuse. I stedet forsøger sundhedsvæsenet i samarbejde med kommunerne at hjælpe syge så godt som muligt i hjemmet.
Skrevet af Oline I. Olsen
29. juni 2011 11:38

Sådan lyder det nu fra cheflæge i Sundhedsledelsen Carsten Thordal, efter Heidi Møller fra Qaqortoq tidligere i dag gav udtryk for, at hendes familie føler sig svigtet af myndighederne.

- I det her tilfælde er der tale om svært syge personer, muligvis med kræftsygdomme. Dem har vi ikke mulighed for at have liggende i lang tid på sygehusene, som det er i dag.  Og derfor har vi et velfungerende samarbejde med kommunerne, om hvordan vi kan hjælpe disse mennesker, så godt så muligt i hjemmet, siger cheflæge i Sundhedsledelsen Carsten Thordal.

Heidi Møller fra Qaqortoq fortalte i radioavisen, at hun og familien har brug for hjælp i forbindelse med pasning og pleje af hendes døende og syge mor på 80 år. Heidi Møller mener ikke, at moderen får den hjælp, hun har behov for. For hun bor alene hjemme, har indstillet yderligere undersøgelser om lungekræft og venter nu kun på at dø. Moderen får hjemmehjælp fra kommunen i to timer, fem dage om ugen, for der er ikke plads til hende i plejehjemmet. Og fra sygehuset bliver moderen blot tilbudt medicin - ikke en sengeplads.

- Det er en stor belastning for en familie  når en pårørende har en svær kronisk sygdom, f.eks. en cancersygdom, og det medfører jo nogle bekymringer, der betyder, at folk har behov for at være i kontakt med sundhedsvæsenet. Man må bare sørge for at komme med den rette henvendelse, siger Carsten Thordal, og forklarer at sundhedsvæsenet og kommunen taler med familier og på den baggrund vurderer, hvad der skal ske i hvert enkelt tilfælde.

- Og det kan også komme på tale, at man bliver indlagt i kortere perioder på sygehuset, således at man kan få en bedre funktion, og en bedre smertelindring, inden man kommer hjem igen, siger cheflæge Carsten Thordal.