Ikke meget Grønland i Thornings åbningstale

Statsminister Helle Thorning-Schmidt holdt her klokken 8 grønlandsk tid sin åbningstale i Folketinget.
Helle Thorning-Schmidt på folketingets talerstol Foto © : Folketinget
Skrevet af Karsten Sommer
01. oktober 2013 07:08

Om Grønland sagde Thorning Schmidt, at det var længe siden, at rigsfællesskabet havde stået med så store sager, som skal løse i fællesskab.

Hun nævnte den udfordring Grønland står over,  når der kommer flere ældre og færre yngre.

- Landet har brug for at udvikle sine erhverv og skabe nye indtægter, blandt andet via råstoffer, påpegede statsministeren.

- Det er ukompliceret, hvis man udvinder jern eller olie. Men ikke hvis man skal udvinde og eksportere uran, sagde hun.

Her så hun frem til den fælles dansk-grønlandske rapport, der blandt andet kulegraver alle internationale regler og standarder på området og inddrager andre landes erfaringer.

- Rapporten bekræfter, at både Grønland og Danmark er indstillet på at gå frem i et nært samarbejde. Men Regeringen og landsstyret ser ikke ens på de retlige rammer for Grønlands aktiviteter på det her område. Det vil også fremgå af rapporten, sagde statsministeren

Men hun var overbevist om at man i fællesskab ville finde et råstofsamarbejde, der respekterer både grundloven og selvstyreloven.

Hun nævnte også klimaændringerne i Arktis, der giver nye udfordringer - blandt andet med eftersøgning, redning og beskyttelse af havmiljøet.

- Et bredt flertal i Folketinget har besluttet, at vi skal være rustet til at løse fremtidens opgaver i de arktiske områder. Og det er et arbejde, som regeringen prioriterer meget højt.

- Så vi har nok at tage fat på. Og må samarbejde, også om de sager, hvor vi ikke har helt ens opfattelser, sluttede Helle Thorning-Schmidt i sin åbningstale i Folketinget i dag.