Ikke mange svar under spørgetime

Der var mere forvirring end stilhed før stormen, da naalakkersuisoq for erhverv og råstoffer Jens-Erik Kirkegaard, Siumut, onsdag var i skudlinjen under spørgetimen. Dagen før den videre skæbne for nultolerancen besluttes torsdag.
Skrevet af Nina-Vivi Andersen
24. oktober 2013 06:24

Hverken Atassut eller Partii Inuit var mødt op til onsdagens spørgetime, ligesom det kun var et fåtal af Siumuttere, der havde fundet vej til salen.

Til gengæld sad en stor gruppe IA'ere og en Demokrat klar med en lang række spørgsmål om nultolerancen.

Sarene efterlod dem dog ikke mere oplyste, end de havde været før spørgetimen. Hvilket Naaja Nathanielsen heller ikke undlod at gøre opmærksom på.

- Det her er jo en spørgetime, så kunne man vel forvente nogle svar, lød det fra den ikke imponerede IA'er.

Demokraternes Jens B. Frederiksen afkrævede naalakkersuisoq svar på, hvad en ophævelse af nultolerancen vil betyde for Inatsisartut.

- Hvis ophævelsen af nultolerancen bliver vedtaget i morgen, vil Inatsisartut sidenhen ikke kunne få direkte indflydelse i beslutningsprocesser. Naalakkersuisut får ansvaret og kan derfor tage beslutninger udenom Inatsisartut, er dette rigtigt?

Jens-Erik Kirkegaard formåede dog aldrig at give noget klart svar på spørgsmålet.

Sagen er dog ligefrem. Ophævelsen af nultolerancen er godt nok kun en principbeslutning. Men det er den eneste beslutning som Inatsisartut kommer til at træffe. Herefter ligger kompetencen ved den regering, der sidder på magten.

IA's Naaja Nathanielsen undrede sig også over, hvordan Jens-Erik Kirkegaard kan mene, at ophævelsen af nultolerancen og minen ved Kvanefjeldet ikke hænger sammen, men stadig være af den holdning, at en potentiel folkeafstemning kun skal være i Narsaq.

Hertil svarede naalakkersuisoq, at der jo ikke er nogen mine på vej andre steder lige nu.