Ikke flere tandlægebesøg til bygderne

26 tandlæger borer og trækker på fuld tid i grønlandske tænder. Men kommer tandlægerne nok rundt til de små byer?
13. januar 2014 04:08

Det ville Juliane Henningsen fra Inuit Ataqatigiit gerne vide, derfor henvendte hun sig skriftligt til naalakkersuisoq for sundhed før jul.

Udover status på tandplejen ville Henningsen også gerne høre, hvad Steen Lynge har af planer for at forbedre tandplejen i landets yderdistrukter.

Til det svarer Steen Lynge fra Atassut, at han håber på at kunne sende tandlægerne mere rundt i landet i fremtiden end de kommer nu, men at der ingen planer er for det.

- Naalakkersuisut overvejer, hvordan antallet af besøg i bygderne kan øges, uden at tilbuddet til borgerne i byerne forringes, skriver Lynge.

Der er ikke planer om at finansiere patienternes egne tandlægerejser fra yderdistrikter. Den nuværende lovgivning siger, at det kun er i særligt alvorlige tilfælde, at transportudgifter til tandlægebesøg kan dækkes af landskassen.

Steen Lynge skriver dog, at alle bygder i år har fået besøg af en tandlæge med undtagelse af Napasoq, Isortoq og Kapisillit. Da Grønland ikke har problemer med at skaffe tandlæger som tilkaldt arbejdskraft i disse år, så håber ministeren, at han en dag kan skrue op for antallet af fastansatte tandlæger en dag, skriver han.