Ikke et ord om Inuit

Valgkampen intensiveres i Canada, men der er ingen debat om de arktiske egne eller de oprindelige folk.
15. april 2011 15:21

Inuit Tapiriit Kanatami, den nationale inuit organisation, udtaler i dag, at den er glad for de to store valgdebatter, der har været på TV i denne uge. Men, udtaler organisationens præsident, Mary Simon, vi kan ikke forstå at de arktiske egne og deres særlige problemer slet ikke blev nævnt.

- Ingen af de fire partiledere sagde noget om Inuit og de udfordringer, som de vil have i de kommende år, sagde Mary Simon. Kun en partileder nævnte indianere og deres dårlige boligforhold. Og det kun ganske kort.

Til gengæld har Canadas største avis, Globe and Mail, hele denne uge kigget på hvad partilederne ikke sagde om de oprindelige folk.

Der er to store emner som absolut bør nævnes; det ene er de usædvanligt dårlige boligforhold, hvor 3-4 familier stuves sammen i gamle, fugtige en-families huse, som giver både helbredsproblemer og sociale problemer.

Det andet store emne, som avisen mener de fire partier burde behandle, er uddannelse. Her siger partilederne heller ikke noget. Selvom, som Globe and Mail skriver, det er en skandale som vil få følger langt ud i fremtiden, at over 60 procent af både indianere og Inuit ikke afslutter folkeskolen. Det vil alt for ofte føre til at de ikke får nogen videregående uddannelse, og dermed må nøjes med de dårligste eller lavest betalte jobs, hvis de da  i det hele taget får nogen jobs.

Globe and Mail mener, at det er en skamplet på partierne, at ingen af dem i det mindste omtalte disse problemer eller foreslår en politik der kan forbedre situationen.