ICC vil have juridisk faderløses sag op i FN

ICC har tilbudt såkaldt juridisk faderløse i Grønland at tale deres sag for et verdenspublikum. Inuitorganisationen vil nemlig søge om, at den kommende forening for Juridisk Faderløse kan få taletid på FN's Permanente Forum.
04. april 2010 15:14

Foreningen Juridisk Faderløs opstod, fordi børn, der er født i Vestgrønland før 1963 og i Nord- og Østgrønland før 1974, ifølge loven ikke har ret til at få fastslået et faderskab, og derfor heller ikke ret til at arve deres biologiske far.

Inuitorganisationen ICC vil nu skabe vej for, at de juridiske faderløse kan tale deres sag under FN's Permanente Forum. Et forum, som består af 10 medlemmer fra forskellige oprindelige folkeslag, og som mødes en gang årligt for at debattere sager, der berører oprindelige folk.

Det glæder initiativtageren til foreningen for de juridisk faderløse, Tida Ravn.

- Det er utroligt vigtigt for sådan nogle som os, at vi får 100 procents støtte fra en organisation som ICC, fordi de er vores menneskerettighedsforkæmpere, siger Tida Ravn.

Hun er nemlig sikker på, at der findes andre i verden, som kender til det samme juridiske tomrum som de juridiske faderløse her i landet kæmper med, og dem håber hun, at nå gennem Permanent Forum.

- Det betyder meget, at vi på den måde kan være med til at finde fæller, som vi ved eksisterer.

I dag bliver børn nemlig fortsat frataget retten til at få et faderskab fastslået rundt omkring i verden, forklarer Tida Ravn.

- Når en statsmagt sender folk i krig, så ophæver man også visse dele af lovgivningen, som er gældende for de soldaters gøren og laden, og specielt de konsekvenser det kan have. Man kan altså sammenligne os med krigsbørn, fordi vi på samme måde er illegitime borgere, som ikke har en juridisk og retfærdigt afgjort far, forklarer Tida Ravn.

Det er endnu usikkert, hvornår foreningen Juridisk Faderløs eventuelt kan kommer til at tale foran Permanent Forum, og foreningen er heller ikke formelt stiftet endnu, men for alle med interesse i sagen er der møde på onsdag den 7. april klokken 19 til 21 i blok 10 i Nuuk.