ICC savner ambitiøse klimamål

Formanden for ICC Grønland, Aqqaluk Lynge, syntes ikke, det grønlandske klimaudspil er imponerende.
10. december 2009 08:57

ICC Grønlands formand Aqqaluk Lynge havde håbet på noget mere, da Naalakkersuisuts klimaudspil i sidste uge blev offentliggjort.

Han er bestemt ikke imponeret over, at klimaudspillet blandt andet holder alt kommende industri uden for en eventuel ny klimaaftale.

- Løsningen er i hvert fald ikke at starte nogle kæmpestore mega projekter i Grønland, som vil producere så meget CO2, at vi snart kan måle os med resten af verden.

Aqqaluk Lynge deltog i går i en sideevent under COP15, hvor han gav et kort indlæg om klimaforandringerne i Arktis. UNESCO, FN's organisation for kultur, uddannelse og forskning har i forbindelse med COP15 udgivet en bog om Arktis og klimaforandringerne. I den har to af ICC's medlemmer skrevet et kapitel, og derfor undrer det Aqqaluk Lynge, at ICC slet ikke har været spurgt til råds i forbindelse med klimaudspillet.

- Vi har kun hørt om klimastrategien gennem pressen. Jeg syntes vi skal have en ordentlig debat i det grønlandske samfund.

Aqqaluk Lynge mener også, Naalakkersuisut bør indhente flere internationale erfaringer på klimaområdet.

- Jeg vil gerne opfordre Naalakkersuisut til at se på de erfaringer, vi har i ICC-samarbejdet. Hvordan vore venner i Canada og i Alaska tager det her problem op.

Aqqaluk Lynge holdt i går et kort indlæg om Inuits udfordringer i forbindelse med klimaforandringer.

Bogen hedder Climate Change and Arctic Sustainable Development og har hele fem bidrag fra grønlændere: Aqqaluk Lynge og Lene Kielsen Holm fra ICC, tidligere landsstyreformand Jonathan Motzfeldt samt Marianne Lykke Thomsen fra udenrigsdepartementet og Ann Andreasen fra Uummannaq har alle skrevet et kapitel til bogen.