ICC oplyser om råstoffer og menneskerettigheder

I slutningen af denne måned og i begyndelsen af november holder INUIT CIRCUMPOLAR COUNCIL (ICC) oplysningsmøder rundt omkring i landet. På dagsordenen står der oplysning til borgerne om menneskerettighederne og om råstoffer. Møderækken starter d. 25. oktober i Nuuk og kommer derefter til Aasiaat, Upernavik og Maniitsoq.
Skrevet af Peter Troelsen
16. oktober 2012 12:28

Der sættes fokus på ICC’s struktur, opgaver og ikke mindst redskaberne for håndhævelse af menneskerettighederne, og hvordan disse kan sikres. Der tages udgangspunkt i Inuit deklaration om principper for ressourceudnyttelse i Inuit Nunaat vedtaget på Inuit Leaders Summit i Ottawa, februar 2011.

-Vi vil gerne oplyse folk her i landet om, hvad vi går og laver i ICC. Det har vi arbejdet hen imod i længere tid, og her i efteråret tager vi så fat på det hele i den nordlige del af landet. Til foråret er det så Sydgrønland, vi holder oplysningsmøder i. Formålet er selvsagt at komme i dialog med befolkningen og få dem inddraget i de store beslutninger, der skal tages her i landet indenfor kort tid, fastslår Hjalmar Dahl, der er bestyrelsesmedlem i ICC, overfor knr.gl.

ICC lægger stor vægt på at fortælle, at de ikke er imod storskalaprojekter eller fornuftig udnyttelse af landets resurser. Det skal bare ske på et oplyst grundlag, og det kniber ifølge ICC med det i øjeblikket.

-Folk i Nuuk har haft gode muligheder for at få mere at vide omkring London Minings store mineprojekt, men det har folk i bygderne langs kysten ikke, og det er også deres natur, der skal bruges til at lave miner i. Det kan få indflydelse på både fangst og fiskeri, og de mennesker, der lever af disse ting, har ikke fået mulighed for at blive ordentligt informeret. Det vil vi også råde bod på, når vi har vores oplysningsmøder op langs kysten, lover Hjalmar Dahl fra ICC.