ICC: Grønland bliver isoleret

I torsdags fremlagde Naalakkersuisoq for finanser sit forslag til finansloven for 2014. En af de helt store overraskelser var, at Naalakkersuisut skærer meget kraftigt i tilskuddet til ICC.
10. august 2013 16:52

Faktisk mister Inuit organisationen en million kroner om året frem til 2017. I alt vil tilskuddet falde med 4 millioner kroner. Det betyde, at ICC i stedet for de 5,4 millioner de modtager i dag, må tage til takke med kun 1,4 millioner kroner.

Formanden for ICC, Aqqaluk Lynge er chokeret og mener at Grønland bliver isoleret fra det internationale samarbejde, hvis Naalakkersuisut gør alvor af sine planer. 

-Vi er dybt chokkeret og det er ikke til at tro at Grønlands regering der agter at dyrke grønlænderne som et folk. På den måde bliver beskåret for deres mulighed for at deltage i internationale arena og at samarbejde omkring Arktisk råd. Man boykoter de dele, som også resultere i at Grønland bliver isoleret, siger Aqqaluk Lynge.

Han mener at ICC er en vigtig spiller i det grønlandske samfund, der har en afgørende rolle i forhold til at bevarer miljøet og menneskerettigheder. Blandt andet gennem sin deltagelse i høringsprocesser.

Hvis Naalakkersuisut holder fast i sine planer vil det i følge formanden, få store konsekvenser for høringsprocesserne og indragelsen af borgerne.

-Den første konsekvens vil være at ICC mister muligheder for at deltage i høringsprocesserne omkring olie og mineral virksomhed. Vi har simpelt hen ikke råd til at deltage i dét mere i 2014, eftersom andre aftaler vil være afsluttet til ligemed. Så på den måde landstyrets gode ide om åbenhed omkring det her spørgsmål, må man nok kigge langt efter for det bliver ikke muligt at have et ordenligt kapacitet til at kunne være med i høringsprocesserne, siger altså Aqqaluk Lynge.

ICC Grønland har modtaget tilskud siden 2007 via udenrigsdirektoratets område i finansloven. Planen var at nedtrappe støtten fra 2008, men dette er ikke sket før nu.