ICC åbner for ressourceudvinding i Arktis

ICC har offentliggjort en deklaration, der byder muligheden for ressourceudvinding velkommen. Men samtidig advarer ICC om de vidtrækkende konsekvenser for inuit, hvis udnyttelsen tager overhånd og går for stærkt.
Skrevet af Naimah Hussain
12. maj 2011 07:30

Inuit Circumpolar Councils fælles deklaration, som de fire afdelinger af ICC fra henholdsvis Grønland, Canada, Alaska og Chukotka i Rusland har underskrevet, blev offentliggjort i går, dagen før ministermødet i Arktisk Råd.

Formændene fra de fire afdelinger er samlet i Nuuk for at repræsentere ICC under Arktisk Råd, idet organisationen er fast medlem af rådet. Deklarationen om principper for ressourceudnyttelse er resultatet af et længerevarende arbejde, som ICC's generalforsamling har givet mandat til.

Og i deklarationen lyder det blandt andet, at det er vigtigt at finde en balancegang, når det kommer til ressourceudnyttelsen, som i øvrigt kan skabe økonomiske vækst til fordel for inuit:

-  Inuit ønsker en ressourceudnyttelse i den udstrækning, at den kan bidrage til en langsigtet og diversificeret økonomisk vækst, men begrænset nok til at forebygge miljøforringelser og en overvældende tilstrømning af udefrakommende arbejdskraft.

Formand for den grønlandske afdeling af ICC, Aqqaluk Lynge, sagde til radioavisen i mandags, at "Når de meget store industrialiseringsprocesser er i gang, glemmer man tit at tage hensyn til de miljømæssige og de menneskelige aspekter af udviklingen".

Og det er netop de hensyn, ICC nu kræver af de arktiske lande i deres fælles deklaration.