IA vil have turbo på en klimastrategi

- Landsstyrets klimastrategi er en ommer. Så kort og kontant vurderede IA's daværende landstingsmedlem Marie Fleischer det daværende landsstyres såkaldte "Reduktionsstrategi for udledning af drivhusgasser i perioden 2008-12", da planen blev præsenteret i marts i år.
18. november 2009 16:11

Og tiden synes at skulle give hende ret. IA har som ledende koalitionsparti ikke ændret holdning til strategiplanen:

Den kommer for sent, den er ikke ambitiøs nok, og Grønland kan simpelthen ikke være bekendt spille offer for CO-2 udslippet, og så ikke leve op til at reducere sit eget CO-udslip med otte procent frem til 2012, sådan som Grønland har forpligtet sig til at ved at tilslutte sig Kyoto-aftalen.

Derfor er reduktionsstrategien blevet omdøbt til en ganske almindelig redegørelse, der blot er taget til efterretning af Inatsissartut som et problemkatalog, der ikke rummer nogen egentlige løsninger for, hvad vi gør, og hvornår vi gør det.

Som formanden for Inatsisartuts Frednings- og Miljøudvalg, Naaja Nathanielsen fra IA siger, så er der ikke tale om nogen strategiplan.

- Der er tale om en række talopstillinger, som man først skal til at forholde sig til nu. Redegørelsen er heller ikke konkret nok. Man savner klare anbefalinger, der på en række områder kan anvise, hvor det kan betale sig at sætte ind, understreger hun.

Og så er spørgsmålet, hvad Grønland så gør nu, hvis vi skal forsøge at yde en aktiv indsats for at opfylde reduktionsforpligtelsen på otte procent i forhold til CO-udledningen.

Naaja Nathanielsn mener umiddelbart, at der er en masse ting vi allesammen kan gøre.

- Vi kan tænke os godt som forbrugere i alle sammenhænge, så vi bliver bevidste om CO-2 problemerne i dagligdagen. Og så skal Naalakkersuisut hurtigst muligt i gang med en egentlig klimastrategi. For eksempel skal Skatte- og Velfærdskommissionen ind og kigge på tilskudsmuligheder, klimavenlige afgiftsmuligheder - det kan være på biler, lystbåde og brændstoffer osv. Der er ingen tvivl om, at der både skal anvendes pisk og gulerod, hvis vi skal gøre noget ved CO-2 udslippet, tilføjer hun.