Foto: Suzanne Hamilton/Flickr Creative Commons

IA vil have mindre plastik i naturen - politisk flertal bakker op

Virksomheder, institutioner og private skal nedbringe forbruget af plastik. Det skal hjælpes på vej af en plan, som Inuit Ataqatigiit har taget initiativ til. Forslaget møder opbakning fra flere partier.

Det skal være slut med plastik, der flyder i naturen, og virksomheder skal blive bedre til at bruge mindre plastik.

I hvert fald hvis det står til et beslutningsforslag fra IA, som møder opbakning fra Siumut og Demokraterne - og dermed er der opbakning til forslaget fra samtlige partier i Frednings- og Miljøudvalget og flertal for det Inatsisartut. 

- Selv om Naalakkersuisut allerede er i gang med forskellige initiativer, mener vi, at en handlingsorienteret indsatsplan også er vigtig, siger Doris J. Jensen fra Siumut, som er formand for udvalget.

LÆS OGSÅ Mimi Karlsen vil have begrænset plastik i naturen

Den såkaldte handlingsorienterede indsatsplan skal være med til at give flere penge til at nedbringe forbruget af plastik.

Inatsisartut vedtog ellers så sent som i efteråret at etablere en Miljøfond, hvor der er afsat en million kroner til projekter med netop dét formål.

Men det er altså ikke nok, mener IA’s Mimi Karlsen, som står bag forslaget.

- Når der er en plan, inviterer man også forskellige aktører, eksempelvis erhvervslivet, institutioner og alle, der har noget at gøre med forbrug af plastik, så de på den måde kan minimere forbruget, siger Mimi Karlsen.

Hun håber, at virksomhederne og institutionerne vil deltage frivilligt.

Privatpersoner har også et ansvar

Men private har i høj grad også et ansvar for, at der havner mindre plastik i naturen. Hvert år indføres der omkring fem millioner indkøbsposer af plastik, og dertil kommer store mængder af engangs bestik og -tallerkner, som især bruges til fester og højtider.

Det skal der gøres noget ved, mener Siumut.

- Vi mener i Suimut, at vi bør ændre vores livsstil i det hele taget - individuelt fra person til person, siger Doris J. Jensen.

LÆS OGSÅ EU varsler forbud mod plastikbestik

Derfor skal en der laves en oplysningskampagne i fremtiden. 

- Der skal være flere informationskampagner i TV og i medierne, så vi kan blive oplyst om, hvad vi bør gøre, siger Doris J. Jensen.

Mens der er bred enighed om forslaget, bliver svaret mere uklart, når spørgsmålet lyder, hvor mange penge der er brug for. Hvis forslaget bliver vedtaget, skal Naalakkersuisut lave en plan inden 2020.

Naalakkersuisut støtter op om forslaget og siger, at man ”i samarbejde med kommunerne, erhvervslivet og andre interessenter vil udarbejde en handlingsorienteret indsatsplan for, hvorledes vi kan minimere brugen af plastik”.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt