IA udelukker samarbejde med Siumut

Partiet IA udelukker nu ethvert samarbejde med Siumut efter landstingsvalget næste tirsdag. Formand Kuupik Kleist kalder det en "usandsynlig mulighed", selv hvis Hans Enoksen skulle gå med til at overlade posten som landsstyreformand til IA.
25. maj 2009 15:28

- Man kan ikke regne med, at IA går i en landsstyrekoalition med Hans Enoksen som landsstyreformand, siger Kuupik Kleist til Radioavisen.

Dermed tager den ombejlede IA-leder bladet fra munden og afviser nu klart en koalition mellem IA og Siumut. Også selv hvis Siumut for første gang i hjemmestyrets historie skulle give landsstyreformandsposten fra sig.

- Jeg synes ikke, at der har været nogen som helst form for tilnærmelse under valgkampen hidtil, så det vil jeg anse som en usandsynlig mulighed, siger Kuupik Kleist og understreger, at det er Siumut selv, der har lagt afstand til IA, som forventes at blive landstingets største parti.

- Siumut har meldt ud, at de vil ikke samarbejde med IA efter et valg. Så det er sådan noget, de har besluttet, åbenbart. Den mulighed synes fra deres side allerede at være afskrevet, lyder det fra IA-formanden.

Med landstingsvalget en uge væk er der så småt opbrud i de hidtidige politiske alliancer. Fredag meddelte landsstyrekoalitionspartiet Atassut, at man er parat til at samarbejde med IA. Det vækker glæde i IA, hvor man ifølge Kleist er åbne over for brede samarbejder - så længe det altså er uden Siumut.

Men der må være nogen, som I anser som en mere oplagt samarbejdspartner end andre?

- Ja, resten

Altså alle andre end Siumut?

- Ja, slutter IA´s partiformand.

Kuupik Kleist siger dog, at hvis vælgerne peger på IA, vil alle partier naturligvis blive inviteret til forhandlingsbordet. Samtidig fastholder han, at et samarbejde med Siumut er usandsynligt.