IA sætter hælene i over for det danske finanslovsforslag

Sker der ikke forbedringer på en række områder med relevans for Grønland, stemmer vi ikke for, lyder det i et brev fra Sara Olsvig og Kuupik Kleist til den danske finansminister og statsminister.
Skrevet af mlk
09. september 2013 07:06

Det er især det grønlandske retsvæsen, hvor 8000 sager venter på at blive behandlet, som IA ikke føler der er taget højde for i det danske finanslovsforslag. Desuden skal midlerne til forbedringer af kriminalforsorgen findes inden for det eksisterende driftsbudget, og heller ikke det er IA tilfredse med. Partiet peger på behov for bedre uddannelse og ansættelsesvilkår for anstaltsbetjentene og bedre mulighed for resocialisering for de dømte.

I finanslovsforslaget halverer regeringen sin støtte til det arktiske universitetssamarbejde University of the Arctic. Heller ikke det er IA tilfredse med, ligesom de også er bekymrede for nedskæringer på posten ’suverænitets og myndighedsopgaver’ for Forsvaret.

Sidst, men ikke mindst langer IA ud efter, at det stadig ikke er lykkedes at sikre en lang række projekter for socialt udsatte grønlændere i Danmark en plads på finansloven. Projekterne har været finansieret af statspuljemidlerne, men satspuljen støtter kun nye projekter, og derfor trues mange af dem af lukning.

- Vi er glade for, at jeg generelt har en god dialog med de forskellige ressortministre omkring de områder, vi forsøger at forbedre. Men vi er kede af, gang på gang at konstatere, at det skorter på vilje til også at lade det afspejle i den danske finanslov, siger Sara Olsvig ifølge en pressemeddelelse fra IA.

Finanslovsforslaget skal førstebehandles i morgen. Det bliver dog uden deltagelse fra IA, da Sara Olsvigs stedfortræder i tinget Johan Lund Olsen er på rejse med Natos parlamentariske forsamling. Derfor har de i stedet meddelt regeringen deres holdning til finansloven i brevet.