IA og NQ efterlyser grønlandsk indflydelse på udenrigspolitik

Donald Trumps ønske om at købe Grønland møder kritik, men USA's tilnærmelser viser, at Grønland skal have mere indflydelse på udenrigs- og sikkerhedspolitiske spørgsmål, mener Inuit Ataqatigiit og Nunatta Qitornai.
Til trods for det aflyste statsbesøg viser præsidentens tilnærmelser ifølge IA-formanden, at Grønland er den vigtigste brik i udenrigs- og sikkerhedspolitiske spørgsmål i Kongeriget Danmark.
21. august 2019 14:26

Den amerikanske præsident, Donald Trump, aflyser det planlagte statsbesøg til Danmark 2. og 3. september, fordi Mette Frederiksen ikke ønsker at diskutere et amerikansk køb af Grønland, skriver præsidenten på Twitter. 

En melding, der vækker undren hos Inuit Ataqatigiit.

- Grønland vil altid være vores. Grønland er grønlændernes, så hans argumentation for aflysningen er absurd, men det viser vel også hans menneskesyn, som jeg synes, tilhører fortidens levn.

LÆS OGSÅ Trump udskyder besøg efter nej til at sælge Grønland

Sådan lyder det fra formanden for Inuit Ataqatigiit, Múte Bourup Egede, efter Donald Trumps aflysning af statsbesøget til Danmark, som præsidenten tirsdag aften forklarede på det sociale medie Twitter:

- Danmark er et meget specielt land med utrolige mennesker, men baseret på Statsminister Mette Frederiksens kommentarer om, at hun ikke har nogen interesse i at diskutere et køb af Grønland, så udskyder jeg vores møde, der er planlagt til om to uger, til en anden gang.

Besøget var særligt interessant for Grønland, fordi formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, var også inviteret til at møde Trump.

Selvom det planlagte besøg nu er aflyst og udskudt på ubestemt tid, er det ikke noget, der ærgrer Aleqa Hammond (NQ), der er formand for det udenrigs- og sikkerhedspolitiske udvalg i Inatsisartut.

- Det er ikke så ærgerligt, fordi hans formål var at købe Grønland, men han aflyser ikke sin tur – den er udskudt – og derfor mener jeg, at Naalakkersuisut bør have en klar udenrigspolitik, i forhold til hvad formålet med samarbejdet med USA er, siger Aleqa Hammond.

Mere grønlandsk indflydelse

Til trods for det udskudte statsbesøg viser præsidentens tilnærmelser ifølge IA-formand Múte Bourup Egede, at Grønland er den vigtigste brik i udenrigs- og sikkerhedspolitiske spørgsmål i Kongeriget Danmark.

Derfor mener han, at Grønland som det mindste skal have en ligeværdig plads inden for det udenrigs- og sikkerhedspolitiske arbejde i Kongeriget.

Områder, der på nuværende tidspunkt varetages af Danmark.

- Det er vores land, der er alfa omega for det meste af det udenrigs og sikkerhedspolitiske arbejde – og dermed også de alliancer og handelsforbindelser, man får, inden for Kongeriget Danmark – og det må Grønland nu få mere indflydelse og gavn af, siger IA-formand Múte Bourup Egede.

Samme ordlyd kommer fra Nunatta Qitornais Aleqa Hammond.

- Grønland har ret til at kunne forhandle med lande som USA direkte - uden at skulle bruge Danmark som mellemmand, siger Aleqa Hammond.