IA og Siumut: Lad andre om at spørge

Naalakkersuisut afviser at give en selvstændig myndighed ansvar for at gennemføre høringer af befolkningen, da man simpelthen fattes midler. Men IAs politiske ordfører og oppositionens leder mener samstemmende, at der bør prioriteres anderledes.
Skrevet af Mads Ullerup
17. februar 2012 13:37

Hvis man har midler og personalet til rådighed, kan det være en mulighed at dele Råstofdirektoratet, så en uvildig myndighed kan stå for høringerne i forbindelse med landets storskalaprojekter.

Sådan sagde Naalakkersuisoq for Råstoffer og Erhverv, Ove Karl Berthelsen, i Qanorooq i går, efter at ny rapport kritiserer, at Råstofdirektoratet både skal behandle efterforsknings- og udnyttelsesansøgninger samtidig med, at det skal stå for at afholde høringer.

De to hensyn skaber ifølge rapporten mistillid til høringsprocessen.

Men selvom Ove Karl Berthelsen godt selv kan se at Råstofdirektoratet har lige lovligt mange hatte på, så mener han ikke, at det er så enkelt at ændre ved.

- Vi er et lille folk, og vi har ikke så store finansielle muligheder, sagde Ove Karl Berthelsen til Qanorooq.

Men den forklaring giver Siumuts Aleqa Hammond dog ikke meget for:

- Jeg synes, at det er en meget, meget tynd kommentar, han kommer med der. Jeg tror ikke, at det alene handler om ressourcer, men om prioriteringer. Og hvis vi har et Naalakkersuisut som prioriterer befolkningen medinddragelse, så finder de også ressourcerne, siger oppositonslederen.

Men også inden for koalitonen mener man, at Råstofdirektoratet har for meget magt samlet på et sted. Inuit Ataqatigiits politiske ordfører bakker således op om idéen om en uvildig instans til at gennemføre høringerne.

- Ansvaret for ansøgninger og inddragelser af befolkning i form af høringer, burde adskilles.  Naalakkersuisut bør tænke i andre baner og uddelegere arbejdet til uvildige instanser, siger Aqqaluaq B. Egede, der også er medlem af erhvervsudvalget.

Og han ser gerne, at delingen af Råstofdirektoratets opgaver sker inden længe:

- Ansvaret skal uddelegeres så hutigt som muligt. Men problemet ligger i, at det vil koste mange penge for samfundet, når der skal ansættes folk med de rette kompetancer, siger Aqqaluaq B. Egede.

Naalakkersuisut afholdte tidligere på eftermiddagen pressemøde om netop høringsprocesser og kommende lovgivning inden for råstofområdet. Hør, hvad der blev lagt frem i aftenens radioaviser fra kl. 18.30.