IA: Offentlige prisforhandlinger må stoppe

IA erkender nu, at finanskrise har ramt det grønlandske fiskeri alvorligt, og at det ikke kun er Royal Greenland, der har brug for hjælp. Men det skal partnerne ikke diskutere offentligt, lyder det.
03. juli 2009 06:35

- Inuit Ataqatigiit finder fiskernes situation alvorligt og henstiller alle interessenter til dialog, siger politisk næstformand i IA, Juliane Henningsen.

Meldingen kommer, kort før at fiskere klokken tolv i dag blokerer havnen i Nuuk. Fiskerne kræver, at landsstyret indfører offentligt-garanterede mindstepriser på torsk her og nu.

- Den offentlige debat mellem partier, selskaber og organisationer, der er ved at udvikle sig til en prisforhandling på indhandlingspriser, må stoppe, og interessenterne må mødes og indgå i en dialog, siger Juliane Henningsen, efter at hendes partifælle, landsstyremedlem fiskeri Ane Hansen, klart har afvist fiskernes krav. Der er ikke lovhjemmel til det, lyder det hidtidige svar.

Fisker Johannes Heilmann, som er en af kræfterne bag dagens havenblokade, mener derimod ikke, at der er noget til hinder for mindstepriser, når landsstyret alligevel bevilliger store beløb udenom Finansloven.

- Pengene skal gerne findes i nogle af de midler, som Royal Greenland har fået. Det er en halv milliard kroner. Landsstyret gav tilladelse uden finanslovsgrundlag. Det er måske muligt for landsstyret også at finde midler til hovederhvervet i Grønland, siger Johannes Heilmann til Radioavisen.