IA: Kun amerikanerne får noget ud af million-aftale

I landets største oppositionsparti klapper man ikke i hænderne over de 83 millioner kroner, der er på vej til Grønland fra USA.
Formanden for Naalakkersuisut står i midten med armen rundt om ambassadør Carla Sands. Billedet er taget under en amerikansk delegations besøg i Nuuk i efteråret. Foto © : Naalakkersuisut
Skrevet af Christine Hyldal
23. april 2020 17:22

83 millioner kroner er på vej til Grønland fra USA. De skal bruges på råstofbranchen, turisme og uddannelse.

Aftalen er klappet af med Naalakkersuisut, som kalder den ”positiv”.

Men hos det største oppositionsparti, Inuit Ataqatigiit, klapper man ikke i hænderne. For millionerne vil primært gavne USA, mener Mimi Karlsen og Sofia Geisler fra partiet. 

LÆS OGSÅ Grønland indgår samarbejde med USA for millioner

Mimi Karlsen er næstformand i Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg, og Sofia Geisler er menigt medlem. 

-  Vi støtter alle initiativer, der har til hensigt at øge Grønlands kapacitet i forhold til udvikling af nye erhverv, nye uddannelsesmuligheder og øget kompetence i befolkningen, begynder de. 

Men: 

- Desværre kan vi ikke se, at det højt profilerede samarbejde mellem Grønland og USA i form af projektstøtte vil være til fordel for Grønland. Det vil mere være en fordel for USA. Det er en skævvridning, siger de.

Rådgivning fra amerikanske eksperter

De 83 millioner vil ikke blive sendt direkte til Grønland - forventningen er, at pengene skal bruges på rådgivning fra amerikanske eksperter.

- Vi noterer os, at den amerikanske støtte til projekter her i landet stort set vedrører finansiering af opsamling af viden, der er foretaget af amerikanske eksperter. I sidste ende er det kun den amerikanske administration, der får noget ud af investeringen. Den opsamlede viden om vitale dele af samfundet havner i det amerikanske system, lyder det fra Inuit Ataqatigiit.

Rusland og Kina

Carla Sands, som er den amerikanske ambassadør i Danmark, siger, at million-aftalen er indgået med 'fuld støtte' fra den danske regering. 

Ifølge hende håber USA at millionerne vil fremme væksten i Grønland. 

LÆS OGSÅ Eksperter: USA betaler for at blive Grønlands næstbedste ven

- Ved at sikre at naboer til USA har fremgang og føler sig sikre, hjælper det også os. For så er de mindre sårbare over for indflydelse fra store kræfter, som ikke spiller efter de samme regler, som vi spiller efter, siger Carla Sands.

Både den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, og Carla Sands selv har flere gange advaret imod Kina og Ruslands fremfærd i Arktis.