IA kræver dansk minister for rigsfællesskab og Arktis

Danmark bør skærpe sit ansvar for rigsfællesskabet og Arktis ved at udpege særskilt minister til området, mener Inuit Ataqatigiit.
Foto © : Simon Uldum
08. juni 2015 07:40

Står det til Inuit Ataqatigiit, skal den danske regering efter folketingsvalget udpege en minister for rigsfællesskabet og Arktis.

Opgaverne inden for områderne er nemlig utallige, mener formanden for Inuit Ataqatigiit. Hun kritiserer samtidig, at hovedparten af de danske partier ikke har en officiel og konkret politik for rigsfællesskabet i de offentlige partiprogrammer:

- Derfor undrer det mig, at der er så få partier, der har en klart formuleret politik om rigsfællesskabet og Arktis i den her valgkamp, siger Sara Olsvig til KNR.

Læs også Danske partier glemmer rigsfællesskabet i partiprogrammer

Det er kun Dansk Folkeparti, der i partiprogrammet har en lettere formuleret politik inden for rigsfællesskabet, kommerciel hvalfangst og klimaudfordringer.

 

Berøringsangst for Grønland
Hos SF, Radikale og Venstre beklager grønlandsordførerne udeblivelsen i partiprogrammerne og understreger, at udviklingen i rigsfællesskabet og Arktis er et stort fokusområde i den daglige politik.

Venstre erkender dog, at udeladelsen kan have grund i en berøringsangst for at træde ind over grønlandske indenrigsområder. Men det argument køber Sara Olsvig ikke:

- Det er da klart, at de danske partier ikke skal blande sig i de sagsområder, som er grønlandsk ansvar. Men de kan ikke rende fra, at der er 32 sagsområder, der berører grønlandske borgere direkte, og som stadig arbejdes med i Folketinget, fordi de stadig er på danske hænder, siger hun.

Inuit Ataqatigiit har meldt ud, at partiet i øvrigt ikke på forhånd til pege på, hvilke danske partier eller fløje partiet støtter efter valget 18. juni, hvis en eller to kandidater fra IA bliver valgt ind. Støtten vil gå til det parti, der vil imødekomme grønlandske interesser mest, meddeler partiet.

 

V: Overvej grundigt minister-krav
Kravet om en minister fra rigsfællesskabet og Arktis er dog ikke noget, som Venstre vil godtage på forhånd, siger Claus Hjort Frederiksen.

- Det, synes jeg, kræver grundige overvejelser. Jeg synes også, at man i Grønland skal overveje, om man kommer til at stå stærkere i rigsfællesskabet ved at flytte ansvaret fra statsministeren til en anden minister.