IA gør klar til kamp for sproget

Inuit Ataqatigiit vil nu have opstillet konkrete målsætninger for brugen af grønlandsk.
04. januar 2010 17:15

Den største trussel mod vort sprog er manglen på initiativer og nytænkning i brugen af vort sprog. Derfor har vi hver især et ansvar, hvis sproget grønlandsk samt østgrønlandsk og thuledialekten skal forblive modstandsdygtige.

Sådan lyder budskabet fra IA's politiske ordfører Juliane Henningen. Hun kommenterer FN-organisationen UNESCO's nye undersøgelse af verdens truede sprog. I undersøgelsen er vestgrønlandsk noteret som sårbart, mens øst- og nordgrønlandsk er i afgørende fare.

- Derfor skal vi på den baggrund udtrykke ønske om, at der bliver udarbejdet en kortlægning af sprogbrug i de forskellige dele af landet for herigennem at opnå et større kendskab til de faktuelle forhold, så vi bedre kan udarbejde en strategiplan for sprogudviklingen her i landet, skriver Juliane Henningsen.

Ifølge hende betyder beherskelse af modersmålet det bedste udgangspunkt for éns udvikling, ligesom modersmålet desuden giver en solid basis for indlæring af andre sprog. Derfor er det afgørende, at der snarest bliver udarbejdet nyt undervisningsmateriale i sproget grønlandsk, mener hun.

Juliane Henningsen opfordrer i den forbindelse Naalakkersuisut til en bred, folkelig debat for at borgernes holdninger til en sprogpolitik kan blive afspejlet i det videre arbejde.