Foto: IA

Aftale på plads: IA er positiv over for aftale bag ny regering

Rigsfællesskabet fylder kun to linjer i aftalen for en ny socialdemokratisk regering i Danmark. Alligevel er Aaja Chemnitz Larsen (IA) overordnet glad over for aftalen og giver sit mandat til Mette Frederiksens nye regering.

Det er ikke mange ord om rigsfællesskabet, som Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og Radikale Venstre har fået plads til i den aftale, der skal danne grundlag for en ny socialdemokratisk regering i Danmark.

Helt konkret står der udelukkende på side to:

- Danmark er også en del af Rigsfællesskabet. En ny regering ønsker et ligeværdigt, positivt og styrket partnerskab i Rigsfællesskabet baseret på tillid og gensidig respekt. I fællesskab med Grønland og Færøerne vil vi udvikle danske ansvarsområder.

LÆS OGSÅ Alt er igen på bordet for Frederiksen og de røde støtter

Men folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit er alligevel positiv over for aftalen.

"Politisk forståelse mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten 25. juni 2019"

- Danmark er også en del af Rigsfællesskabet. En ny regering ønsker et ligeværdigt, positivt og styrket partnerskab i Rigsfællesskabet baseret på tillid og gensidig respekt. I fællesskab med Grønland og Færøerne vil vi udvikle danske ansvarsområder.

Læs hele aftalen her: 
Retfaerdig_retning_for_danmark_2019-06-25_endelig.pdf

- Vi synes, at det er enormt positivt, at der står noget om et styrket og ligeværdigt partnerskab i rigsfællesskabet, fordi det er altafgørende for alt andet politisk arbejde, som følger efter.

Hun havde dog gerne set, at der var kommet mere konkrete ting ind i teksten til fordel for Grønland. Ting, hun selv har lagt frem under de to møder, som hun har været indkaldt til under de 20 dage lange regeringsforhandlinger.

LÆS OGSÅ Aaja Chemnitz Larsen tror på tæt samarbejde med Mette Frederiksen

- Det er en blandet følelse. Vi så sådan set gerne, at der stod noget mere om udsatte børn og unge i Grønland for eksempel, lige løn for lige ansatte som politibetjente og det grønne samarbejde i forhold til klimaet. Men det er nogle ting, som vi vil arbejde ud fra med det her dokument, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Fri stemme støtter Mette Frederiksen

Med aftalen har Inuit Ataqatigiit i Folketinget lovet at være en del af det parlamentariske flertal i Folketinget bag en kommende S-regering. På den måde har Mette Frederiksen nu 99 mandater bag sin regering - og dermed et solidt flertal.

Men trods støtten fra IA, er partiet stadig 'Grønlands frie stemme' i Folketinget, sådan som partiet er gået til valg på, mener Aaja Chemnitz Larsen. Hun mener ikke, at hun med støtten har lovet Socialdemokratiet noget. 

LÆS OGSÅ Forhandlinger om ny regering er i gang

- Det betyder netop, at vi er den frie stemme. I Folketinget arbejder man anderledes end i Inatsisartut, nemlig fra sag til sag, og er på den måde med til at sikre et politisk flertal bag de forskellige aftaler. Og der vil vi også i en eller anden grad samarbejde med for eksempel Venstre eller De Konservative omkring forsvarsforlig eller andre ting, der også er vigtige i den kommende tid, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Folketingsmedlem Aki-Matilda Høegh-Dam fra Siumut har på forhånd lovet at bakke om en socialdemoraktisk regering. 

Mette Frederiksen går til Dronningen onsdag klokken 10 grønlandsk tid for at meddele, at hun har flertal til at danne en regering. Torsdag bliver en ny regering så præsenteret på Amalienborg.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl