IA bekymret for besparelser på sundhed og uddannelse

- Der kan jo komme den konsekvens, at nogle ikke får den hjælp, de har brug for. Vi synes, det virker meget omfattende, siger Naaja Nathanielsen.
Foto © : Simon Uldum
16. april 2015 05:26

Inuit Atagatigiit er bekymrede over, at Naalakkersuisut vil spare millioner af kroner på sundhed og uddannelse. Det vil man i forbindelse med de 50 millioner kroner, der skal findes hvert år frem til 2018, for at få økonomien til at gå op.

IAs politiske ordfører Naaja Nathanielsen er enig i, at der skal spares, men ikke at sundhedsområdet skal stå for skud.

- Vi er især optaget af de konsekvenser, der er ved, at man sparer 5,2 millioner kroner på lægebetjeningen. Man vælger at nedgradere Qaanaaq, Ittoqqortoormiit og Qasigiannguit til sygeplejestationer, man skærer syv stillinger væk, og man lukker sundhedscentre efter klokken 16. Der kan jo komme den konsekvens, at nogle ikke får den hjælp, de har brug for. Vi synes, det virker meget omfattende, siger hun.

Anda: Vi tager fra områder der 'bedst kan tåle det'
Naalakkersuisut fremlagde tidligere på ugen forslagene til besparelser. Ifølge naalakkersuisoq for finanser og råstoffer Anda Uldum (D) har man valgt at tage penge fra de områder, der 'bedst kan tåle det'. Alle departementer har fundet besparelser, og listen er derfor lang og beløbene meget forskellige.

Læs også Naalakkersuisut har fundet millionbesparelser

I en pressemeddelse giver han udtryk for, at sundhedsområdet og uddannelsesområdet slipper billigere end andre områder.

Derfor undrer det Naaja Nathanielsen, at der alligevel spares på netop sundhedsudgifter.

IA: Pas på med at skære i uddannelser
Listen er også fuld af besparelsesforslag inden for uddannelsesområdet.

Tech College Greenland skal spare 1,5 millioner kroner. Piareersarfiit skal have 1,5 millioner kroner miindre i tilskud. Socialpædagogisk seminarium skal spare 900.000 kroner.

Her bør Naalakkersuisut være ekstra påpasselige, siger Naaja Nathanielsen.

- Det er et område, som vi skal bruge til at investere i fremtiden. På skoleområdet bør man være meget varsom med besparelser, siger hun.

Læs også Naalakkersuisut vil skære 50 millioner i næste års finanslov

Befolkningen kommer til at mærke besparelserne
Anda Uldum tror ikke, at befolkningen kommer til at mærke meget til besparelserne, og han afviser mulige fyringer.

Hos IA ser man anderledes på det.

- Der bliver færre tilskud, som man kan søge som forening. Der bliver flere om samme pulje. Reallønnen falder. Folk har allerede nu færre penge mellem hænderne. Vi kan da mærke det, og det vil da være at stikke befolkningen blår i øjnene at sige andet, siger Naaja Nathanielsen.

IA vil undersøge konsekvenserne af forslaget nærmere i et samråd i denne uge.

Besparelserne er stadig kun et forslag. De endelige besparelser bliver en del af finansloven, der gerne skulle være færdig i løbet af maj.