I Grønland får vi også glæde af solformørkelsen

Solen bliver godt nok ikke 100 procent dækket i Grønland, men vi kan fredag morgen alligevel få fornøjelse af, hvad videnskabsfolk kalder den flotteste solformørkelse i 50 år.
Skrevet af Camilla Dam
17. marts 2015 11:08

Vil man opleve en total sort sol, skal man tage til Færøerne, men i Illoqqortoormiut dækker månen for 95 procent af solen, i Ilulissat når formørkelsen op på 91 procent af solen og lidt mindre i Nuuk.

Men to ting skal være på plads, for at vi kan få glæde af den delvise solformørkelse. For det første skal der selvfølgelig være skyfrit, hvilket desværre ikke ser så lovende ud, og så skal vi stå rimelig tidligt op.

Men holder vejret sig klart, hjælper tidszonen Illoqqortoormiut og den øvrige østkyst, hvor solformørkelsen når sit maksimum kl. 8.48. Vil du følge hele formørkelsen, foregår det mellem 7.49 og 9.49.

Slå din by op her og se, hvornår du kan opleve naturfænomenet.

Solen står op kl. 6.23 i Ilulissat og der er solformørkelsen godt i gang. Så her skal man finde et højt punkt, se mod øst, hvor solen vil være 91,35 procent dækket kl. 6.40 og kl. 7.27 er solen helt sig selv igen.

I Nuuk står solen op fire minutter senere end i Ilulissat, nemlig kl. 6.27 og fire minutter senere når solformørkelsen sit højeste. Derfor vil det også her være en fordel at finde et højt punkt med god udsigt mod øst – hvis det ikke er overskyet.

Husk at du ikke må se direkte på solen i mere end få sekunder, ellers risikerer du at brænde et permanent mærke på nethinden og dermed ødelægge synet. Solbriller hjælper ikke, gammeldags film duer heller ikke. Selv svejsebriller beskytter ikke øjnene nok. Der skal specialdesignede briller eller solfiltre til at beskytte nok. Det bedste alternativ er to stykker pap, hvor du borer et lille hul i det ene stykke og lader lyset stråle ned på det andet stykke, som du kigger på. Se en lille papguide her.

Næste gang, vi har mulighed for at opleve solformørkelse bliver den 10. juni 2021.

Læs mere om solformørkelse her.