I går blev Diabetes Dag markeret

I dag er det Verdens Diabetes Dag og den blev markeret i går i Pilutaq af Nuuk Diabetes Forening. Formanden for Nuuk Diabetes Forening Susanne Vestergaard fortæller, hvordan foreningen har markeret dagen midt i stormen:
14. november 2011 16:51

- I går har vi markeret dagen fra klokken 13.00 til 15.00, vi gik en tur midt i stormen. Vi gik en tur fra Pilutaq, rundt om midtbyen og tilbagen igen til Pilutaq.

Susanne Vestergaard fortæller, hvordan hun blev ramt af det diabetes type 2:

- Måske da jeg stoppede med at dyrke motion og tog på. Vi har sukkersyge i min familie, det er nok på denne måde, jeg har fået den.

Type 2-diabetes rammer især overvægtige voksne. Sygdommen er arvelig, men udløses i mange tilfælde af usund livsstil som fysisk inaktivitet og usunde madvaner. Diabetes type 2 kan være arveligt indenfor en familie.

Diabetes type 1 skyldes ikke usund livsstil, men fordi kroppens eget immunsystem ødelægger celler i bugspytkirtlen, der producerer det livsvigtige hormon, insulin. Børn og unge bliv især ramt af diabetes type 1 og 20 procent af dem, som har sukkersyge, har den.

Susanne Vestergaard fortæller, hvad for nogen symptomer hun har haft, da hun fik sukkersyge:

- Jeg var tørstig, har hyppig vandladning og var træthed. Jeg har lagt mærke til, at jeg var meget træt på en anderledes måde.

Hun fortæller videre, hvad man skal passe på, hvis man har sukkersyge:

- Jeg prøver at undgå sukker og fedt, men det kan man ikke helt undgå. Jeg prøver mit bedste at undgå sukker i maden.

Både diabetes type 1 og 2 er kroniske, men type 2 kan forebygges ved at have en sund livsstil.
I gamle dage er de kun de gamle, som blev ramt af diabetes type 2, men vores usunde livsstil har medført, at også kan blive ramt af det.  80 procent af dem som har sukkersyge i Danmark har diabetes type 2.

Der er diabetes foreninger i Aasiaat, Nuuk og Qaqortoq. Foreningen i Nuuk har 16 medlemmer. Du kan læse mere om diabetes i foreningernes hjemmeside www.amisut.gl