- I en bygd bliver man indhentet af sig selv

Grønland er mødet med dit sande jeg. Det mener den norsk-danske forfatter Kim Leine, og det er et af temaerne i hans nye roman, der udkommer i dag.
16. marts 2012 07:06

'Profeterne i Evighedsfjorden', som bogen hedder, handler om den unge rationelle præst Morten Falck, der tager til Grønland for at kristne de indfødte.

Romanen udspiller sig i 1700-tallets Maniitsoq, hvor hovedpersonen møder profeterne Habakuk og Maria Magdalene i Evighedsfjorden, der dyrker deres egen version af kristendommen.
Men han møder også - måske for første gang - sig selv i sit nye land.

-Ligesom alle andre, der tager til Grønland, møder han sig selv. Sit sande jeg. Og det, der skræmmer de fleste mennesker allermest, er, når de møder dem selv oppe i de grønlandske fjelde og i de små bygder, fortæller Kim Leine i programmet Skønlitteratur på P1, hvor emnet i denne uges udsendelse netop er Grønland.
Men hvorfor møder man sig selv i Grønland?

- Det er nok fordi, mange bruger Grønland som et sted, man stikker af til fra nogle uheldige ting i fortiden, ligesom jeg selv gjorde det. Det er måske en flugt, der har varet i mange år, og der er Grønland ofte det sidste sted, man flygter hen til. Og når man så sidder der og ikke kan komme længere, fordi man er virkeligt langt ude i en lille bygd, så sidder man trængt op i et hjørne og bliver indhentet af sit eget fortidige jeg og sine egne dæmoner.

Kim Leine fortæller, at han selv tog til Grønland i 1989 for at finde en ny identitet og lægge sin fortid som incest-offer bag sig. Hans 15 år i Grønland blev præget af bl.a. sex-narkomani, alkohol- og medidinmisbrug, men bragte ham også ud i en nødvendig livskrise.
Bogens hovedfigur, præsten Morten Falck, kommer ud i en religiøs krise, da han får syner inde i fjorden sammen med profeterne. Det bliver et vendepunkt, der gør at han tilslutter sig profeternes menighed og selv bliver en af dem.

- Alt det, han står for, og alt det, han har defineret sig selv ud fra, bliver revet væk under ham. Og det er det, Grønland gør ved ham, ligesom det også gjorde ved mig, og ligesom det har gjort ved masser af mennesker i tidens løb. Og den historie synes jeg, det var interessant at fortælle. Hvordan Grønland kan få alt hvad man troede var rigtigt til at fordampe, og faktisk få en til at blive et andet menneske, fortalte Kim Leine.

Kim Leine debuterede med den anmelderroste roman ”Kalak” i 2007. Siden fulgte "Valdemarsdag” og ”Tunu”.
Den over 500 sider lange ”Profeterne i Evighedsfjorden" udkommer på Gyldendal i dag.
Romanen er allerede solgt til udgivelse i syv lande, og forlaget forventer, at flere vil følge efter.