I dag fejrer vi børnene

Det er FNs internationale børnedag - og der er stadig en masser at gøre for at sikre de grønlandske børns rettigheder, siger MIOs nye børnetalsmand.
Foto © : Timi Asimi
01. juni 2015 06:53

Det er børnenes dag i dag. I Grønland og over hele verden.

Det bliver markeret til en række børnearrangementer i Nuuk, hvor børn kan møde MIOs nye børnetalsmand, Aviâja Egede Lynge. Her vil hun blandt andet fortælle børnene om deres rettigheder, som stadig ikke er helt sikret i Grønland.

- Det er utrolig vigtigt, at vi kender til børnerettighederne. Her i Grønland er kendskabet ved at blive bedre, men vi har stadig en hel masse arbejde i forhold til, hvordan vi kan omsætte de her rettigheder til praksis. Der er stadig nogle lovmæssige huller, siger hun.

Børn er vores vigtigste råstof
Aviâja Egede Lynge vil dog ikke nærmere ind på, hvor de huller i loven er, men hun siger, at der skal være en bedre overensstemmelse mellem FNs børnekonvention og Grønlands love.

For Aviâja Egede Lynge handler børnedagen mest om at møde de mange børn, som hun skal være talsmand for og få sagt højt og tydeligt, at vi skal passe på vores børn, som hun kalder 'vores største rigdom og vigtigste råstof i fremtiden'.

- Vi skal minde hinanden om, hvorfor vi har en børnedag. Det skal vi, fordi vi skal huske, at børns rettigheder skal overholdes og arbejdes efter, siger hun.

Alle børn skal have samme muligheder
Selvom børnetalsmanden er relativ ny i jobbet, går der ikke tid, før hun skal sikre børnenes rettigheder i samarbejde med Grønlands Børneråd.

Hun vil ikke afsløre, hvad samarbejdet kommer til at gå ud på, men slår fast, at hun vil arbejde på, at alle børn i Grønland får samme muligheder. Og her er deres rettigheder et godt sted at starte, slår hun fast.

- De grundlæggende rettigheder er retten til at have et godt liv, udvikle sig, skolegang og retten til at lære. Der er en hel masse ting, som skal være i overensstemmelse i forhold til, at vi sikrer børnerettighederne, siger hun.

Der er mulighed for at møde Aviâja Egede Lynge og høre om børnerettighederne i Katuaq klokken 15:00 til 17:30. Her vil MIOs antimobningsbamse Kammak også være med.

Forinden taler hun også til et arrangement, der bliver afholdt af Sorlak. Det er klokken 14:00.