I dag er det præcis 200 år siden Grønland blev overdraget til Danmark

Dramatiske historiske situationer skaber deres egne billeder. En af de situationer er fredsslutningen i Kiel, 14. januar 1814, hvor Napoleons tidligere marskal Bernadotte som svensk tronfølger gennemtvang opløsningen af den 434 år gamle dansk-norske helstat.
Skrevet af Simon Uldum -
14. januar 2014 11:03

Kalmarunionen var en alliance mellem de tre nordiske riger Danmark, Norge og Sverige. Rigerne blev samlet under en fælles konge og indgik en aftale om at stå sammen mod ydre farer.

Freden i Kiel den 14. januar 1814, er betegnelsen for fredsslutningen efter Danmarks deltagelse i Napoleonskrigene 1807-14. Den blev indgået i den holstenske by Kiel mellem Danmark og på den anden side Sverige og Storbritannien. Det var også her Grønland blevet overdraget til Danmark.

Danmark måtte forpligte sig til at tilslutte sig koalitionen mod Napoleon, og svenskerne påtog sig at formidle kontakt til de stater, som Danmark fortsat var i krig med.

Det lykkedes den danske forhandler at få følgende passus indskudt: ”Grønland, Færøerne og Island ikke deri indbegrebne” (§ 4). Disse oprindeligt norske øer var kommet ind i riget sammen med Norge i 1380. Reelt blev øerne altså derved afstået af Norge til Danmark i 1814.

Med Freden i Kiel blev kolonierne overdraget officielt fra Norge til Danmark i 14. Januar 1814.