I dag er det 30-årsdagen for Tjernobylulykken

I dag er det 30 år siden at historiens værste atomkraftulykke skete i Tjernobyl i den ukrainske del af det daværende Sovjetunionen.
Foto © : Henrik Ismarker/Flickr Creative Commons
Skrevet af Karsten Sommer
26. april 2016 05:56

Det tog dengang flere dage før Sovjet-styret gik til bekendelse og indrømmede at der var sket en katastrofe, og i tiden derefter blev titusinder af mennesker evakueret, for aldrig at vende tilbage til deres hjem.

I dag, 30 år efter, blomster dyrelivet til gengæld i katastrofezonen omkring atomkraftværket Tjernobyl. Den radioaktive kirkegård er blevet et fristed for ulve, elge og heste.

Også bjørne og bisonokser har frit spil i de 4200 kvadratkilometer skove og enge nær det gamle ødelagte atomkraftværk.

- Når mennesker bliver fjernet, blomstrer naturen - selv i kølvandet på en af verdens værste atomulykker, siger Jim Smith, der er ekspert i miljøvidenskab på det britiske University of Portsmouth.

- Det er meget sandsynligt, at antallet af vilde dyr ved Tjernobyl er meget højere nu, end det var før ulykken, siger Jim Smith.

- Det betyder ikke, at stråling er godt for dyrelivet. Kun at effekterne af menneskers tilstedeværelse - inklusiv jagt, landbrug og skovbrug - er meget værre.

- Og det illustrerer den modstandskraft, som vildtbestanden har, når den er fri for presset fra mennesker, siger forsker Jim Beasley fra University of Georgia i USA.