Hvordan kan vi behandle ældre med værdighed?

80 ældremedarbejdere fra hele Grønland, har i de sidste to dage flittigt diskuteret, hvordan ældre skal behandles værdigt.
Skrevet af Jette Andersen
30. november 2012 08:52

Katuaq dannede rammen om seminaret, som blev arrangeret af Selvstyret. Baggrunden for arrangementet, var blandt andet den ældrestrategi, der har været til debat i Inatsisartut.

Kirsten Olesen, der er afdelingschef for børn og velfærd under departementet for Familie, oplyser at ældrestrategien er naalakkersuisuts første skridt på at kigge på de ældre og de ældres vilkår.

For det andet, er Selvstyret også i gang med at kigge på uddannelsesplaner i forbindelse med uddannelsesstrategien.

- Da ved vi, at især ansatte til ældre, er en gruppe, hvor der er mange ufaglærte og hvor vi meget gerne vil løfte kompetencerne, siger Kirsten Olesen.

Hun mener, at faggruppen, der har med ældre at gøre, tit er en overset gruppe, men det skal også ses i lyset af, at ældre før i tiden, har udgjort en meget lille del af befolkningen, siger hun.

Og dette seminar er også et forsøg på, at få de ansatte selv til at udtrykke, hvad de har brug for i deres arbejde, nu hvor de ældre bliver flere og mere plejekrævende.

- I ældrestrategien er det helt centralt, at ældre helst skal forblive både aktive og i deres eget hjem, så længe som muligt.

Med sig tilbage til arbejdet som afdelingschef for børn og velfærd, tager Kirsten Olesen, de ansattes fremlæggelser med, ifølge hende, fordi det er det arbejde, der bliver løftestangen for det videre arbejde.

- Vi andre kan sagtens kloge os på, hvad de har behov for. Men man skal altid lytte til dem, der sidder med det i det daglige, og høre på, hvad det er de synes, de har behov for.

Miljøarbejder og sagsbehandler fra Qeqertarsuaq, David Brandt, var en af de 80 deltagere, der var samlet i Kulturhuset Katuaq.

Han føler, han har fået et godt trinbræt i sit videre arbejde med ældre.

- Jeg har fået meget ud af seminaret. Jeg fik for eksempel inspiration og nye værktøjer i det videre arbejde med ældre og hvordan jeg bedst kan kommunikere med ældre. Det synes jeg er meget vigtigt i mit arbejde, siger David Brandt.

Seminaret om de ældre var sluttede onsdag.