Hvordan får vi mest ud af Isukasia?

Forhandlinger mellem Selvstyret, Kommuneqarfik Sermersooq og London Mining begynder i næste uge, skriver weekendavisen Sermitsiaq i dagens udgave.
18. januar 2013 07:02

Her skal parterne blandt andet søge at afklare, hvad Nuuk egentlig får ud af London Minings jernmineprojekt ved Isukasia - 150 kilometer nordøst for byen.

Det spørgsmål ventes at blive besvaret i løbet af de kommende måneder, hvor
Råstofdirektoratet, kommunen og mineselskabet skal forhandle en såkaldt IBA-aftale på plads. Det er dén aftale, der beskriver, hvordan et lokalområde får flest mulige fordele og oplever færrest mulige negative konsekvenser i forbindelse med store erhvervsprojekter.

Ifølge Sermitsiaq vil IBA-aftalen være offentlig, mens selve processen og de krav, der måtte være på forhandlingsbordet, er omgærdet af fortrolighed.

Dog står det allerede nu klart, at åbenhed om detaljerne i projektet er en vigtig faktor, hvis parterne skal indgå en aftale. Det understreger den canadiske advokat, som Kommuneqarfik Sermersooq har hyret til at bistå sig i IBA-forhandlingerne.

- Jeg har som det allerførste foreslået kommunen, at den beder London Mining om at udlevere alle detaljerne om projektet. Har vi et overblik over, hvornår og i hvilket omfang London Mining skal bruge for eksempel maskiner og have løst de forskellige opgaver i anlægsfasen, har vi et meget bedre overblik. Så har vi et billede af, hvad der er behov for, og hvad det er realistisk, at de lokale virksomheder og den lokale arbejdsstyrke kan byde ind med, siger advokat Gilles Gagné til Sermitsiaq.

Han har været advokat siden 1977, har specialiseret sig i IBA-aftaler, hvor han forhandler på vegne af indianerstammer i Canada for at få den type aftaler i stand med mineselskaber.