Hvor mange ansatte i Selvstyret skal tale grønlandsk? IA og Siumut er uenige

Det grønlandske sprog skal prioriteres højere i Selvstyret, står der i koalitionsaftalen mellem IA og Siumut. Men hvordan den sætning skal fortolkes, er de to partier ikke enige om.
Koalitionspartnerne Inuit Ataqatigiit og Siumut underskrev aftalen 4. april, og den skal efter planen gælde frem til 2025. Foto © : Malik Brøns / KNR
Skrevet af Lisathe Møller
09. maj 2022 09:31

Det grønlandske sprog skal prioriteres højere i selvstyret.

Det er et af de mål, som Inuit Ataqatigiit og Siumut har skrevet under på, da de lavede koalitionsaftale i starten af april.

Og hvad mener de så med det? Det er de to regeringspartier ikke helt enige om. 

Inuit Ataqatigiit foreslår, at alle direktører og vicedirektører i Selvstyret skal kunne tale grønlandsk. Siumut vil have så mange grønlandsksprogede ansatte som overhovedet muligt.

Inuit Ataqatigiit: Lederne må snakke grønlandsk

Inuit Ataqatigiit er ikke uenig i, at grønlandsk er det officielle sprog, som der står i Selvstyrelovens paragraf 20. Og sproget skal da også blive det dominerende indenfor selvstyret, mener Mariia Simonsen, der er medlem af Inatsisartut for IA. 

I dag er der mange af de ansatte, der primært taler dansk.

- Der er et fem år gammelt cirkulære, der handler om ansættelser. Dér er det et krav, at direktører og vicedirektører om muligt behersker det grønlandske sprog og har viden om den grønlandske kultur. Naalakkersuisut arbejder på at føre den bestemmelse ud i livet, siger Mariia Simonsen.

Siumut: Alle må snakke grønlandsk

Men Siumut har en anden ambition.

- Vi må lave en reform, der egner sig til Grønland for at sikre, at der er så mange grønlandsksprogede ansatte som muligt, siger Siumuts politiske ordfører Doris J. Jensen.

- Vi skal ikke kassere de dansk- eller engelsksprogede eller andre, der taler et tredje sprog, men vi må også give dem muligheden for at kunne tale grønlandsk på et højere niveau, siger hun.

- I min tid som naalakkersuisoq satte vi os for, at alle skal kunne tale grønlandsk. Det er et arbejde, som er sat i bero, men som bør genoptages. 

Koalitionspartnerne Inuit Ataqatigiit og Siumut underskrev deres aftale 4. april, og den skal efter planen gælde frem til 2025.