Hvor der handle, der spildes

Pilersuisoq forstår godt, hvis folk ryster på hovedet af, at selskabet har smidt varer for en halv million kroner. - Det er selvfølgelig ærgeligt, men det ville have været dyrere for os, hvis vi havde givet det væk, siger kædedirektør Frederik Olsen fra den selvstyreejde butikskæde.
Skrevet af Jens Thorin
18. februar 2010 16:20

- Selvfølgelig er det uheligt, at man som købmand smider varer ud, som man kan tjene penge på, siger kædedirektør Frederik Olsen fra Pilersuisoq, der har butikker i mange af bygderne og yderområderne, eksempelvis i Qaanaaq i nord og Tasiilaq i øst.

Pilersuisoq tog i 2007 kampen op mod udenlandske butikshuses succesrige katalogsalg her i landet. Men der var i slutningen af 2009 store varelagre i Qaqortoq, som kæden ikke kunne komme af med.

Et udsalg i Qaqortoq resulterede i et ramaskrig fra lokale handlende, der mente, at det selvstyreejede selskab oversvømmede markedet. I stedet sendte selskabet varer ud til sine mange små butikker i resten af landet. Men lige meget hjalp det. Der var stadig store restlagre.

I stedet kunne man måske give tøjet til trængende familier?

- Vi har forespurgt Røde Kors, som har fået to paller med tøj vederlagsfrit. Men det er også kostbart at sende så store mængder af tøj til Danmark. Der er for eksempel indførselsomkostninger, fragtomkostninger og handlingsomkostningerne.

Men kan du forstå, at folk ryster på hovedet?

- Hvor der handles, der spildes, selvfølgelig. Men jeg kan godt forstå det. Folk har ikke ønsket at købe tøjet fra kataloget. Men tabet er tidligere tjent, og katalogsalget har hvilet i sig selv, siger Frederik Olsen, der samtidig siger, at kæden ikke vil bruge kræfter på katalogsalg i de nærmeste år.