Hvid- og narhvaler "næsten" kun for erhvervsfangere i fremtiden

Naalakkersuisuts målsætning om at det fremover kun skal være personer med erhvervsjagtbevis, der skal have tilladelse til at fange nar- og hvidhvaler er blevet mødt med adskillige protester. Og de har åbenbart gjort Ane Hansen en smule mør.
23. januar 2011 13:27

Opdateret 18:00

Siumuts Kristian Jeremiassen er langt fra tilfreds med idéen om at fritidsfangere ikke længere må fange nar- og hvidhvaler. Han mener, det bør være en selvfølge, at alle må fange fangstdyr, og at der er tale om forskelsbehandling. I et §37-spørgsmål beder han Nalakkersuisut om at redegøre for deres målsætning.

Og i Ane Hansens svar fremgår det, at Nalakkersuisut vil have ændret den gældende bekendtgørelse fra 2004, fordi de tror, det vil give positive økonomiske konsekvenser for erhvervsfangerne, hvis de bliver de eneste leverandører udover butikkerne.

Men ligeledes vil det få negativ betydning for fritidsfangernes økonomi, og derfor "vil der være behov for dialog med KNAPK om priser for traditionelle fødevarer. Samt om udbuddet er til stede lokalt", lyder det i svaret.

Seneste udkast til bekendtgørelsen lægger dog op til, at kommunen kan tildele fritidsfangere 0-10 % af forvaltningsområdets kvote. Det vil så være op til kommunalbestyrelsen at afgøre om personer med fritidsjagtbevis kan få del i kvoten eller ej.

Ane Hansen oplyser, at bl.a. TPAK, KANUKOKA, og forvaltningen i Qaanaaq, Upernavik, Qeqertarsuaq og Ilulissat har ytret modstand mod ændringen, mens KNAPK, Kommune Kujalleq samt Kommuneqarfik Sermersooq støtter ændringsforslaget.