Hvert 14. barn har domfældte forældre

Hvert 14. barn i Grønland har en mor eller far, der er blevet kendt skyldig med foranstaltning til følge. Det fremgår af en ny undersøgelse fra Videnscenter om børn og unge, MIPI.
Skrevet af Karsten Sommer
05. oktober 2009 09:35

I alt 1248 grønlandske børn oplevede i 2006, at deres forældre blev kendt skyldige ved en domstol, og som følge heraf fik en foranstaltning, for eksempel anstaltsanbringelse.

For børnene kan det medføre depressioner, agressiv adfærd og følelser af skyld eller skam, når deres forældre sættes i fængsel. Det viser international forskning.

MIPI mener, at det er sandsynligt, at børn af domfældte og indsatte i Grønland, også vil opleve nogle af disse følger. Men der mangler mere omfattende undersøgelser af, hvordan anstaltsophold påvirker grønlandske børn. Og sådan en undersøgelse er nødvendig at foretage, mener MIPI.

MIPI påpeger også, at man ved etableringen af den nye lukkede afdeling i anstalten i Nuuk, bør tænke på, hvordan det ny lukkede fængsel kan indrettes, så børnene fortsat kan have kontakt med deres indsatte forældre. Det gælder både i indretning af faciliteter og i anstaltsbestemmelser, lyder opfordringen.